Бебешки език на тялото – как да го разчетем

Когато зрял човек наблюдава действията на бебе, добива знания за езика на тялото, който кърмачето има. Това и още няколко особености могат да са полезни за по-адекватно и качествено обгрижване на мъничето.

За бебетата и езика на тялото

Ясно е, че бебчетата не използват думи, за да кажат какво искат, но със сигурност имат свой начин да сигнализират за потребностите си. Новородените нямат друга сигнализационна система, освен плакането. Това го прави често използвано по всякакви поводи. Няколко месеца по-късно се появяват социалната усмивка и смехът, които успяват да изразят втората достъпна за бебето емоция — удоволствие. Едва около петия месец започват опитите за звукоизвличане, които водят до сладко гукане.

На заден план от всичко това бебетата успяват доста ефективно да изразят желанията си чрез своето тяло. Те се извиват от недоволство и протягат ръка към нещата, привлекли вниманието им.

Скоро след раждането обгрижващият възрастен успява да разпознае конкретни видове плач и да разбере езика на тялото, въпреки че не малко майки се притесняват от странни пози или физически реакции на кърмачетата си.

Разбиране и реакции на езика на тялото

При отглеждането или работата с толкова нежно създание като бебето трябва да се осъзнае, че всяка част от тялото издава общото състояние. Ритането на крачетата, сключването на ръцете и изражението на лицето се променят непрекъснато, заедно с това, което се случва в ума. Езикът на тялото на бебето дава важни знаци както за чувствата му, така и за нуждата да бъде защитено, нахранено или развеселено.

Забелязването как бебето се движи, когато се чувства заплашено, в бъдеще би било от помощ да се разбере по поведението му, че е изплашено и това предизвиква поредния залп от плач. Раздвижване може да се случи дори, защото слънцето пече в очите му, може да разгъва рязко крайници, заради стряскане или разплакването да е предизвикано от силен шум.

Добре е да се наблюдават и физическите сигнали, с които ви отговаря бебето, когато го успокоявате.

Когато децата добият социалната усмивка, е добре да получават колкото може повече усмивки. Тази част от несловесната комуникация им подсказва, че са в безопасност и са обградени с любов, като е много благотворна за развитието на мозъка.

Когато отговаряте на сигналите, изпратени от бебето, то ще се чувства по-спокойно и ще изградите по-здрава връзка с него.

Общуване с бебето

Имайте предвид, че щом бебето е нащрек, не се интересува от общуване, тогава само успокоението му може да даде добър резултат.

Когато кърмачето ви показва признаци, че е готово да общува и да играе, можете да говорите с него тихо и ритмично, и да използвате много изражения на лицето. Те са начин развиващият се мозък да получи достъпна за разбиране информация.

Преди бебето да се научи да говори, ще експериментира със звуци и ще очаква вашия отговор. Освен забавление цялото гукане е и опит за социален контакт, и привличане на внимание. Начинът, по който му отговаряте, колкото и нелеп да изглежда, ще е от помощ, за да се научи да общува.

Добре е да се помни, че както умът, така и невербалните изрази на всяко дете са различни. Едно е шумно, активно и нетърпеливо, друго е по-бавно и спокойно, в зависимост от темперамента.

През цялото време бебето се опитва да прочете израза ви, наблюдавайки всяко ваше действие. То свиква с идеята, че и вие, и то правите активни опити за комуникация. Чрез общуването (макар и невербално) вие създавате и споделяте преживявания, което затвърждава връзката помежду ви.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.