Бадеми, орехи... Най-полезните ядки за нашето меню

Все повече хора залагат на здравословния начин на живот. Избягването на сладкото, тестените храни и газираните напитки и прекарване на повече време във физически дейности. Това препоръчва всеки един диетолог, когато го попитате за перфектната фигура.
Едно от най-трудните неща в хранителните режими е забраната на междинните хранения и волята да не посегнем към нещо вредно, когато усетим глад. Затова много от диетолозите предлагат да замените чипсовете и бисквитите пред телевизора с ядки, които са богати на полезни мазнини.
Има ядки, които се смятат за по-полезни от други. Ето четири, които е хубаво да включите в режимното си меню.

1) Бадеми
Те са източник на витамин Е, калций, магнезий и фолиева киселина. Според учени, една шепа бадеми на ден намалява нивото на холестерола и предпазва от редица сърдечни заболявания. Освен това, този вид ядки се препоръчват и като средство срещу диабет. Благодарение на съдържанието на магнезий, бадемите помагат за регулирането на кръвната захар в организма.
В добавка към всичко това, някои хора използват бадемите срещу настинка и грип. Според редица изследвания, съставките, съдържащи се във външната обвивка на ядката, подсилват имунната система.

2) Орехи
Според много учени, това са най-полезните ядки. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат за заздравяването на костите и имат противовъзпалителен ефект. През 2010 година, експерти доказват, че орехите понижават и нивата на стрес в организма.
Тези ядки също така засилват и имунитета и забавят стареенето. През 2009 година пък, учени от Американската асоциация за проучване на рака, стигат до заключението, че консумацията на орехи значително намалява риска от развитие на рак на гърдата.

3) Шамфъстък
Те са малко по-различни ядки, тъй като изискват черупката им да бъде премахната преди да ги хапнем. Понякога това се оказва доста трудна задача, но вие не се отказвайте от тяхната консумация. Шамфъстъкът е изключително полезен за хора, които страдат от диабет или се намират в преддиабетно състояние.
Ако похапвате всеки ден от тази ядка, нивата ви на холестерол и кръвна захар ще се понижат. Полезното ѝ действие се дължи на антиоксиданта ресвератрол, който поддържа нивата на глюкоза в организма.

4) Кашу
Кашуто е една от най-предпочитаните ядки сред хората, които залагат на здравословния начин на живот. Освен че има невероятен вкус, то е и богато на множество витамини, белтъчини и въглехидрати. В него се съдържа и голямо количество желязо.
Доказано е, че само 60 г кашу на седмица подобрява функцията на сърцето и кръвоносните съдове. В добавка към това то понижава нивата на холестерола и се използва като „оръжие“ срещу рака и стареенето.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.