Аспирин не помага срещу сърдечно-съдови заболявания

Американската асоциация на кардиолозите спря да препоръчва аспирин като средство за предпазване от сърдечно-съдови заболявания при хора без такива.

Това се посочва в новите препоръки за превенция от сърдечно-съдови заболявания, разработени от Американската асоциация на кардиолозите и Американския колеж по кардиология, публикувани през 2019 г.

В продължение на десетилетия дневната доза аспирин се счита за лесен начин за предотвратяване на инфаркт, инсулт или други сърдечно-съдови кризи.

Досега лекарите препоръчваха специално на пациентите, прекарали инфаркт, да взимат редовно ниски дози аспирин, за да предотвратят втори сърдечен удар. Но ако хората не са прекарвали инфаркт, не им се препоръчва редовния прием на аспирин като превенция срещу заболяването. От него няма полза, а аспиринът не е съвсем безвреден.

“Говорим за здрави хора, които нямат познато сърдечно заболяване или не са прекарали инсулт, които вече приемат аспирин, за да предотвратят сърдечния удар или инсулт на първо място”, каза д-р Ерин Микос, една от авторите на препоръките, в изявление за Американската асоциация на кардиолозите.

Препоръка да не се приема аспирин не се отнася за хора, които вече са претърпели инсулт или инфаркт, или които са претърпели байпасна операция или процедура за поставяне на стент в своите коронарни артерии, подчертават учените.

Тези пациенти, които вече имат сърдечно-съдово заболяване, трябва да продължат да приемат ниски дози аспирин дневно или, както е препоръчано от техния личен лекар, за да се предотврати появата на повторно заболяване, каза Микос, асоцииран директор по превантивна кардиология в Центъра за превенция на сърдечносъдовите заболявания Чикароне към Медицински факултет на университета “Джонс Хопкинс” в Мериленд.

Екип от изследователи от Харвардския университет и Медицински център Bath Israel Deaconess установиха, че е масово разпространено взимането на аспирин сред населението. Техните наблюдения са публикувани в специализираното издание Annals of Internal Medicine на 23 юли 2019 г.

“Нашите констатации показват огромна нeобходимост практикуващите лекари да питат пациентите си за продължителното използване на аспирин и да ги съветват за важността на балансиране на ползите и вредите от него, особено сред по-възрастните хора и тези с предишно заболяване на язвата”, заяви водещият автор на изследването Колин О’Брайън Brien, доктор на медицинските науки и сътрудник в Медицинското училище в Харвард.

Още през 2018 г. учените развенчаха мита за аспирина. Според три значими проучвания, публикувани през 2018 година, и един основен анализ, публикуван през 2019 година, в който са разгледани 10 други проучвания, ползата от ежедневната ниска доза аспирин се компенсира от опасността от вътрешно кървене и други нежелани реакции при хора, за които се счита, че са на нисък или умерен риск за сърдечно заболяване.

Затова, ако си взимате аспирин без да сте болни от сърдечно-съдови заболявания, престанете веднага, защото аспиринът не помага за превенция, а само вреди.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.