Ананиев забрани износа на лекарства на хининова основа

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забрани износа на лекарства на хининова основа. Заповедта се прилага във връзка с решението на Народното събрание от 13 март, с което се обяви извънредно положение в страната и в отговор на епидемията от COVID-19 в страната. Целта е първо да се задоволи националното потребление и да не се стига до недостиг на лекарства от групата.

До решението се стигна след среща между него, министър-председателят Бойко Борисов, националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров и с членове на Националния оперативен щаб, съобщават от правителствена информационна служба. По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийно лекарство (което е на хининова основа) при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическо антималарийно средство намалява силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.

В резултат на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки за осигуряване  на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Така министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Хининът доказано има температуропонижаващо, аналгетично и противовъзпалително действие. Известен е с горчивия си вкус. Обикновено се използва под формата на хининов сулфат.

Ключов негов ефект е потискането на растежа и възпроизводството на маларийния плазмодий – причинител на болестта малария. До 1940-те години той е предпочитано средство за лечението ѝ. След това е изместен от други средства (предимно артемезинини), но продължава да се прилага при критично тежки случаи.

Използва се също при лечението на лупус, нощни крампи и артрит.

За лечение с препарат на хининова основа съобщи и Кирил Домусчиев, който се оказа с положителна проба и е в една от столичните болници "Софиямед". Той сподели, че се лекува в момента с хлорохинов фосфат.  "Това е един от продуктите, който се е доказал и в момента е номер 1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за третиране на болни от коронавирус. За съжаление, в България той отдавна не се внася. Това е продукт, който е срещу маларията“, заяви още Домусчиев и добави, че е търсил усилено няколко дни да си набави лекарството. В различните държави то или е изчерпано, или е забранено за износ или е много трудно да се намери, казва той. По думите му, той и съпругата му, която също е диагностицирана с коронавирус са с двустранна пневмония.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.