Ананас - 6 доказани ползи от консумацията му

Ананасът е един любимите плодове на мнозина през лятото. Идващ от тропиците, той се изпозлва за плодови салати, десерти, фрешове, както и коктейлите, които пием с удоволствие край плажа. Пълен с хранителни вещества, сред които фибри, антиоксиданти, витамини и други, той е изключително полезен за организма.

Макар някои да не го признават за суперплод, ананасът е именно такъв.

„Ананасът е отличен източник на витамин С“, обяснява диетологът Роксана Ешани. По думите й, плодът не само освежава, но и спомага за хидратацията на тялото през този сезон, благодарение на хранителния си състав, в който има веществото бромелан.  Той е от ензимите, разграждащи протеините, срещащи се в плода и стъблото на ананса.

По данни на Thehealthy, в 165 грама парченца ананас има около:

- 83 калории;
- 0,9 г (2% от препоръчителния дневен прием /ПДП);
- 0 г  мазнини;
- 22 г въглехидрати (8% (2% от ПДП);
- 2,3 г фибри (8% от ПДП);
- 206 мг калий (4% от ПДП);
- 79 мг витамин С (88% от ПДП);
- 0,19 мг витамин B6 (11% от ПДП);
- 1,53 мг магнезий (67% от B6)
- 0,41 желязо (2% от ПДП).

Кои са най-големите ползи от консумацията на ананас?

  1. Защитава сърцето

Редовната консумация на ананс помага на сърцето да остане здрави. "Подобно на други плодове и зеленчуци, пълни с витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти, той се грижи за сърцето“, обяснява д-р Ешани.

Според проучване, резултатите от което са публикувани в Nutrition & Metabolism, яденето на ананас ежедневно  намалява високите нива на холетсерол при плъхове. А повишеният холестерол е рисков фактор за появата на сърдечни заболявания при хората. Разбира се, необходими са още изследвания, които да затвърдят твърдението, но според някои учени, бромелаинът е изключително полезен в тази насока.

„Веществото може да помогне за намаляване на възпалението - чест срещан рисков фактор за сърдечни заболявания“, казва Кати Сийгъл, консултант по хранене.

  1. Укрепва имунната система

 

Макар цитрусовите плодове да са по-подходящи при настинка и грип, за ананаса също се твърди, че има сходни свойства. Той може да повиши имунитета и предпази от вируси.

„Високото съдържание на витамин С в ананаса помага да се поддържа здрава и силна имунна система“, казва още д-р Ешани.

„Консумирането на храни, богати на витамин С, като ананас, може да помогне за намаляване на риска от вирусни и бактериални инфекции“, допълва още Сийгъл.

Освен витамин С, ананасът съдържа и минерала манган, който има положително действие върху работата на имунната система. Също както и бромеланина, който е ефикасен при синузит и бронхит.

  1. Грижи се за мозъка

Бромелаинът, извлечен от стъблата на ананаса,  има способността да разгражда избрани молекули, свързани с болестта на Алцхаймер. Това предполага потенциална употреба на ензима за профилактика и лечение на болестта на Алцхаймер, както и други мозъчни заболявания. Разбира се, необходими са още доказателства за тезата.

  1. Предпазва кожата от стареене

Няма как да спрете хода на времето, който неминуемо се отразява на състоянието на кожата, но може да забавите нейното стареене поне малко. Благодарение на витамин С и другите хранителни вещества на тропическия плод. 

„Заедно с важната си роля за имунитета, витамин С може да осигури и защита срещу стареене на кожата, като ограничи уврежданията, причинени от ултравиолетови лъчи“, казва още специалистът по хранене Кати Сийгъл. „Витамин С стимулира синтеза на колаген и осигурява антиоксидантна защита срещу UV-индуцирани фотоувреждания,  което прави кожата по-здрава, стегната и хидратирана", добавя тя.

  1. Подобрява работата на храносмилателната система

Тъй като бромелаинът разгражда протеините, това може да подпомогне храносмилането, зщаото влияе положително на лигавицата на стомаха.

Все пак, много диетолози предупреждаваят, че макар да подобрява работата на храносмилателната система, консумацията на ананас влошава някои стомашно-чревни проблеми.

„Ако имате симптоми на рефлукс, тропическите плодове като ананас могат да причинят дискомфорт“, пояснява Кати Сийгъл.

  1. Помага за възстановяване след тренировка/ хидратира

Консумацията или пиенето на пресен сок от ананас се препоръчват след усилени физически тренировки, най-вече при активни спортисти.

„Благодарение на противовъзпалителните свойства на ананаса и високото съдържание на витамин С, ананасът е идеалната закуска след тренировка за всеки спортист“, казва от своя страна д-р Ешани.

Бромелаинът в плода може да намали възпалението, умората и болките в мускулите след натоварване, сочат данни на Thehealthy. Освен това, близо 90% от ананаса е вода, а това утолява жажадата в горещините и подобрява хидратацията на тялото, особено след тренировка във фитнеса.

Има ли вреди от приема на ананас?

Ползите от яденето на ананас надвишават рисковете. И все пак, всеки трябва да внимава с количеството на плода, което поглъща ежедневно. Причината е, че той съдържа доста естествени захари. Така например, при хората с диабет и инсулинова резистентност, те могат да причинят влошаване на състоянието.

Понякога, консумирайки ананас на шайби, взет от метална кутийка, може да съдържа добавени захари и някои консерванти.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.