Алкохолът уврежда хромозомите

Употребата на алкохол е свързана с отделянето на вреден химикал в тялото, който може да доведе до трайно генетично увреждане в ДНК на стволовите клетки и до повишен риск от развитието на рак.

В изследване с лабораторни мишки, британски учени са използвали хромозомен анализ и ДНК секвениране, за да проучат генетичното увреждане, причинено от химикала ацеталдехид. Вредното съединение се отделя, когато тялото разгражда алкохола.

Настоящото проучване обяснява по-детайлно установената в предишни изследвания зависимост между алкохола и повишения риск от развитието на седем типа рак. Изследването показва също как тялото се опитва да си осигури защита срещу вредното алкохолно въздействие.

Някои видове рак се развиват в резултат на ДНК увреждане в стволовите клетки. И докато някои злокачествени заболявания възникват случайно, настоящото изследване показва, че употребата на алкохол повишава риска от увреждане на ДНК и съответно от развитието на злокачествено заболяване, казва Кетан Пател от изследователския екип, цитиран от агенция БТА.

Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация класифицира (СЗО) алкохола като канцероген от група 1, позовавайки се на “убедителни доказателства”, че той причинява рак при хората.

За целите на настоящото изследване специалистите са давали етилов алкохол (етанол) на мишки, след което са изследвали ефекта от него върху тяхната ДНК.

Изследователите са установили, че отделяният при разграждането му ацеталдехид разрушава и уврежда ДНК в кръвните стволови клетки, променяйки постоянно ДНК последователностите в тях.

Откритието е важно, тъй като увреждането на здрави стволови клетки може да доведе до появата на ракови клетки.

Специалистите са изследвали и как тялото се опитва да си осигури защита срещу вредното действие на алкохола. Първата му отбранителна линия представляват група ензими, известни като алдехид дехидрогенази (ALDH). Въпросните ензими разграждат ацетилалдехида до ацетат, който клетките могат да използват като източник на енергия.

В изследването, когато на мишки, при които липсвал важният ензим, бил даван алкохол, отчетеното ДНК увреждане се е оказало четирикратно по-голямо, отколкото при гризачите с правилно функциониращ ензим.

Втората отбранителна линия представляват различни ДНК ремонтни системи, които в повечето случаи успяват да се справят с пораженията. В някои случаи и при някои хора, предимно в Югоизточна Азия, въпросните ремонтни системи не функционират правилно, което означава, че клетките не могат да се възстановят ефективно.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.