Проф. д-р Веселин Павлов, д.м.н. - УНГ гр. София

5560
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Проф. д-р Веселин Павлов, д.м.н. - Началник УНГ клиника.
Член на Нюйоркската академия на науките
Член на Европейската академия по лицево-челюстна хирургия
Член на Съюза на научните работници в България
Национален консултант по УНГБ 2007-2008г.
Ръководител на екипа, изготвил държавните стандарти по УНГ
Висше образование медицина - ВМИ-София 1969г.
Специалност “оториноларингология” 1976г.
Научна степен “Кандидат на медицинските науки” 1986г.
Научна степен “Доктор на медицинските науки” 2000г.
Научно звание “Ст.н.с. І ст.“ 2000г.
Специализации и участие в международни конгреси и симпозиуми: Германия, Италия, Австрия, Белгия, Чехия, Турция, Русия.
Научни разработки, публикации и др.:

  • 2 бр. изобретения- “Метод за изследване на Евстахиевата тръба” и “Устройство за тимпанопластика”.
  • 2 бр. рационализации – “Устройство за генериране на пневмоимпулси, прилагани при изследване проходимостта на Евстахиевата тръба “ и “ Устройство за продухване и катетеризация на Евстахиевата тръба”.
  • 116 бр. научни публикации – във всички отдели на оториноларингологията в български и чуждестранни списания
  • 1 бр. учебно помагало- „Наръчник на общопрактикуващия лекар”/2003 /.
  • 1 бр. монография “Евстахиевата тръба- дисфункция, патологични промени в средното ухо и тяхното лечение” /2002/,
  • 1 бр. филм “Стапедотомия с Er-YAG-лазер- за първи път в Източна Европа”.
  • 1 бр. съавторство в проект „Алгоритми при лечение на УНГ заболяванията”.

Теоретични и научно- приложни приноси:
2000 г /В. Павлов, А. Палов/ - При ултраструктурно изследване на слуховата тръба и перитубарните структури, за първи път в света се идентифицират в основата на ламина епителиалис осмиофилни нервно-ендокринни клетки, които включват регулация на секрецията на лигавицата на туба аудитива, контракция на гладките мускулни влакна, активността на цилиарните клетки и хеморецепцията.
1999-2000 г.- За първи път в страната се наблюдават сърфактант-продуциращи и Гоблетови клетки в туника мукоза на Евстахиевата тръба;
1986-2000г. - Създава авторска морфологична класификация на Евстахиевата тръба и определя 4-степенна класификация на функцията на Евстахиевата тръба;
Почетен знак на БЛС
gramota
Евстахиева тръба
Описаният през 1563г. от B.Eustachio тръбовиден проход между тъпанчевата кухина и ринофаринкса и носещ неговото име „Евстахиева тръба” /ЕТ/ изисква и в днешно време добро познаване и щателното изследване на състоянието й защото разпространението на възпалителния процес в средното ухо не се ограничава само в тъпанчевата кухина и мастоидната клетъчна системи, но обхваща и нея, дори в много от случаите заболяването тръгва именно от ЕТ. ЕТ изпълнява няколко основни функции: дренажна, осигуряваща отвеждането на нормалните и патологични секрети от ухото към гърлото, защитна функция- срещу нахлуване на чуваеми шумове в средното ухо, вентилационна- като без добра аерация на тръбата не могат да се очакват и добри резултати при хирургични операции на средното ухо. В България цялостното проучване на ЕТ с цел установяване на нейните анатомични и морфологични особености, както и преценка на функционалното й състояние, се извърши от проф д.р В.Павлов и от анатома проф.д-р. А.Палов /2000/ , като в УНГ клиниката при Прва МБАЛ София ЕАД се използват разработените “Устройство за генериране на пневмоимпулси, прилагани при изследване проходимостта на Евстахиевата тръба “ и “ Устройство за продухване и катетеризация на Евстахиевата тръба”. Възпалението от всякакъв вид /инфекции, имунологични реакции и др./ причинява задебеляване на лигавицата, стесняващо лумена на ЕТ, намалявайки или прекъсвайки ефекта на физиологичното и отваряне. При първия стадий – този на обикновеното запушван на ЕТ, пациентът се оплаква от чувството на запушване на ухото и аутофония като сочи за променливо-постоянен шум. Нагнетяването на кислородни пневмоимпулси връща тъпанчевата мембраната в нормална позиция и възстановява слуха. Пациентите не бива да изчакват настъпването на втория стадий- на трансудация и особено на третия- стадий на пластичната организация, когато е вече налице адхезивен отит или класическа тимпаноскероза. Лечението на ЕТ е сложно и комплексно и се насочва в три посоки: 1/ възстановяване на тубарната проходимост чрез инсуфлации и масаж;2/корекции на причините от лимфоидна хипертрофия,разрастване на третата сливица, аномалии в носа и носните кухини, чрез терапевтични методи и 3/възстановяване функцията на ЕТ и премахване на патологичните процеси от кухината на средното ухо по хирургичен път.

Сливиците - имунния страж на организма

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.