Медицински център Оксиком ООД - Медицина и Здравеопазване гр. Бургас

8018
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Медицински център "Оксиком" е първото частно здравно заведение на територията на град Бургас, специализирано в лечението на очните заболявания.
През 1999 г. мечтата на Д-р Нели Джокова за създаване на център, където бургазлии и гостите на града да получат адекватна, висококвалифицирана и достъпна грижа, се сбъдва.
Доверието на пациентите и нарастващото търсене, стимулира привличането на други изключителни офталмолози към екипа.
Д-р Марина Хрелева - детски офталмолог от гр. Варна, скоро се присъединява към "семейството" на "Оксиком" и поема грижите за очното здраве на децата в града.
Малко след това и Д-р Свилен Мерсинков обогатява палитрата, ангажирайки се в лечението на едни от най-тежките заболявания в офталмологията - диабетната ретинопатия, макулната дегенерация и глаукомата.
През 2016 г. към постоянния екип се присъединява и Д-р Малина Топчийска, допринасяйки с опита си, придобит по време на следването и специализацията си в Германия.
В стремежа си да предлагаме най-актуалното в съвременната медицина, в МЦ "Оксиком" гостуват лекари от цялата страна, специализирани в областта на офталмологията, ортопедията и естетичната медицина.
Както през далечната 1999 година, така и до днес - здравето на нашите пациенти и тяхното доверие, са нашето призвание!
Апаратура
TONOREF III е уред от съвсем ново поколение, който предоставя максимална информация за няколко секунди. Единственият по рода си в Бургас апарат разполага с 4 функции за диагностика. Уредът комбинира в себе си авторефрактометър (за компютърно измерване на диоптъра), кератометър (измерване кривината на роговицата на окото), тонометър (за безконтактно измерване на очното налягане) и пахиметър (за безконтактно измерване дебелината на роговицата, която е от изключително значение за диагностицирането и лечението на глаукома).
OCT скенер – бърз и неинвазивен метод за диагностика на очното дъно - макула и зрителен нерв.
Допълнително: Дава висококачествено изображение в срез или 3D. Използва се за диагностициране на макулна дегенерация - преди и след Avastin терапия, централна серозна хориоретинопатия (CSC); кистоиден диабетен макулен едем (CME), глаукомни и други промени в диска на зрителния нерв и др.
ФАГ(Флуоресцеинов ангиограф) – уред за установяване и доказване на съдовата патология на ретината. Методът използва багрилното вещество флуоресцеин, което се инжектира в кубиталната вена, за да се осъществи обследване на ретиналната съдова мрежа.
Допълнително: ФАГ се прави на пациенти, страдащи от диабет, при съмнение за съдов инцидент, при оклузия на ретиналната артерия, при възрастова макулна дегенерция, при хориоретинити, травми и други очни заболявания.
Plusoptix е устройство за ранна диагностика на зрителни отклонения при деца. Уредът измерва основните зрителни показатели, включително и през очила и контактни лещи, в рамките на секунди. Дизайнът му е подходящ за работа с малки деца и може да се използва след 6-месечна възраст.
Компютърен периметър – използва се за определяне на зрителното поле – пространственият участък, който се възприема едновременно при фиксиране на погледа в определена точка. Такова изследване се предписва за диагностика на неврологични заболявания, при проследяване на глаукома и съдови заболявания на окото.
А-ехография – ултразвуково изследване на очната ябълка.
В-ехография – ултразвуково изследване на очната орбита.
Ретиналер лазер – МЦ "Оксиком" вече разполага с най-иновативния лазер в Източна България, последно поколение ретинален лазер на лидера в офталмологията Zeiss. Много по-бърз и безболезнен лазер за лечение на заболявания на ретината, като диабетна ретинопатия, макулни и периферни дегенерации, ретинални дупки и съдови заболявания.
YAG лазер – използва се при лечение на вторична катаракта, глаукомни или други очни заболявания.
SLT лазер – селективна лазерна трабекулопластика-метод за лечение откритоъгълна глаукома, който намалява вътреочното налягане, без риск за увреждане на окото.
ALT лазер – аргонова лазерна трабекулопластика, използвана за лечение на първична или вторична откритоъгълна глаукома, нормотензивна глаукома, както и при очна хипертензия.
Авторефрактометър – използвана при първичен очен преглед за определяне степента на рефрактивни аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм). С Tonoref III, с който разполага МЦ Оксиком, може да бъде определеа и степента на развитие на катаракта, както и степента на акомодацията.
Пахиметър – метод за измерване дебелината на роговицата. Изследването се предписва на пациенти с глаукома, преди лазерни процедури и при заболявания на роговицата.
Офталмоскопия – метод за изследване на очното дъно при първичен и рутинен преглед.
Фундус биомикроскопия – метод за по-детайлно стереоскопично обследване на очното дъно.
Оглед с Goldmann – метод за стереоскопично изследване на ретината. Използва се за диагностициране и лечение на широк кръг от заболявания, сред които диабетна ретинопатия, съдови оклузии, периферни дегенеративни лезии, разкъсване на ретината и др.

Услуги предлагани в МЦ "Оксиком" ООД - гр.Бургас

 
2. Офталмология


 • За оперативно лечение на катаракта (вътрешно перде) - Операцията за катаракта (възрастово перде) се състои в отстраняване на съдържимото на помътнената леща на човешкото око през роговичен или склерален разрез. Ядрото се екстрахира мануални ( ръчно ) или с ултразвук. На мястото на отстранената леща се вгражда изкуствена леща като оптичен елемент. Операцията се извършва с микрохирургически инструментариум под операционен микроскоп.
 • За оперативно лечение птеригиум (външно перде) - Операцията за птеригиум (външно перде) се състои в отстраняване на прорастналата тъкан във вътрешната част на човешкото око. Операцията се извършва с микрохирургически инструментариум под операционен микроскоп.
 • За оперативно лечение на глаукома (повишено вътреочно налягане) - Операцията за глаукома се състои в създаване на нов път на циркулация на вътреочната течност в склерата и под конюнктивата на човешкото око. Операцията се извършва с микрохирургически инструментариум под операционен микроскоп.
Оптика
Когато нашите офталмолози Ви предпишат необходимите очила, за Вашето съвършено зрение ще се погрижат професионалните оптици на територията на медицинския център.
От какъв материал трябва да са рамките, каква големина и кое е най-доброто стъкло за Вашите нужди- това е малка част от съветите, които ще получите.
Голям асортимент от рамки за диоптрични и слънчеви очила, както и стъклата на Zeiss, лидер в оптиката и офталмологията, ще направят изборът Ви по-лесен.
За максимало удобство, очилата се изработват индивидуално за Вас в най-кратки срокове, но ако нямате възможност да ги получите на място, осигуряваме транспорт до удобен за Вас адрес.
Очакваме Ви всеки делничен ден от 08:30 до 17:30 часа.
ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Птеригиум (външно перде) е надигнато, триъгълно удебеление на конюнктивата, което се разраства върху роговицата. Може да варира по големина от малък и атрофичен до широка, бързо разрастваща се лезия, която може да закрие оптичния център на роговицата. Състоянието се среща два пъти по-често при мъжете. Най-голямо разпространение има във възрастта над 40 години.
Рискови фактори за възникването на птеригиум са генетичната предиспозиция и увеличения престой на ултравиолетова светлина - това касае работещите на открито и хората, които живеят в тропични и субтропични райони.
Симптоматиката при пациентите варира от липса на симптоми до зачервяване, подуване, сълзене, сърбеж, дразнене, размазано виждане. Пациентите често се оплакват от парене и чувство за чуждо тяло. През периода на растеж птеригиумът е зачервен и подут. Обикновено птеригиумите растат бавно и при много пациенти се стабилизират и не причиняват проблеми. След като прораснат върху роговицата, в началото причиняват неправилен астигматизъм, а след това могат да закрият и част от зеничния план.
Диагнозата се поставя на базата на физикалното изследване. Извършва се ексцизия на птеригиума под локална анестезия. Следоперативно окото се третира с локални антибиотици и противовъзпалителни мехлеми.
Тъй като слънчевата светлина е основен етиологичен фактор, се препоръчва предпазване на очите от слънцето, праха и вятъра. Използването на изкуствени сълзи намалява дразненето. Предписват се стероидни капки за редуциране на възпалението.
Ако имате някои от симптомите е добре да се консултирате с офталмолог.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОЛЕСТТА "РАЗШИРЕНИ ВЕНИ"
Разширените вени се срещат при приблизително 40% от жените и 25% от мъжете по данни на различни проучвания. Роля играят наследственост, пол, бременност, раждане и др. Някои фактори могат да ускорят развитието им – продължителен изправен стоеж, наднормено тегло, травми. Вените са кръвоносните съдове, които връщат кръвта от крайниците към сърцето и белия дроб. Еднопосочното движение на кръвта в тях се регулира от фини образувания в  тях- венозните клапи. Когато тези клапи се увредят, се появяват разширените вени. При това заболяване в изправено положение вените изпъкват и се появява венозен застой, движението на кръвта става хаотично. В началните стадии промените са само козметични. Без лечение заболяването напредва и се стига до болки и тяжест в крайниците, отоци около глезените, кожни промени, възпаления, разязвяване. Заболяването може да засегне и дълбоките вени и да предизвика т.нар. "дълбока венозна тромбоза" което е застрашаващо живота състояние.
За да се избегне това увреждане на вените се препоръчват спорт, движение, особено ходене, избягване на продължително стоене прав, както и прекомерното седене и обездвижване на крайниците. Контрол на теглото.
ДИАГНОСТИКА
Разширените вени се установяват най-често от самите пациенти. Задачата на лекаря е с ангиологичен преглед, доплерова сонография и ехографско изследване да определи стадия на заболяването и необходимото лечение В ранните стадии се прилагат ластични чорапи, различни медикаменти за вътрешно и външно приложение които намаляват неприятните симптоми и отока. При напредване на заболяването се налага отстраняване на болните вени.
ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
При капилярна варикоза и при не особено големи вени прилагаме склеротерапия. При този метод във вената се инжектира с много тънка игличка  вещество наречено склерозант в подходящо количество и концентрация. Това предизвиква специфична реакция от страна на вената, водеща до нейното разрушаване. Процедурите за склерозиране са една или повече, до постигане на желания резултат. След хирургично или лазерно лечение също може да се проведе склеротерапия за допълване на ефекта.
При по тежки случаи с кожни промени и рани извършваме склеротерапия с пяна /foam sclerotherapy/  под ехографски контрол.
ХИРУРГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ
При стандартната хирургична процедура наречена стрипинг, вената и нейните клонове се отстраняват чрез специално пригодена за това метална или синтетична нишка с няколко малки разреза по крайника. Извършва се със спинална и много рядко с обща упойка. Болничен престой до 24 часа.
От няколко години са въведени и по-нови и усъвършенствани методи, които са алтернатива на хирургичния начин /стрипинг/. Това са радиофреквентната и лазерната аблация, които по същество са доста сходни.
Принципа на лечение е чрез въздействие върху вътрешната повърхност на вената тя да бъде отстранена с по-малко рискове и по- безболезнено.
В медицински център ОКСИКОМ, тази процедура се извършва от д-р Големанов с лазерна система ELVeS на немската компания Biolitec AG.
Лазерната аблация се извършва в хирургична зала в стерилна обстановка, под непрекъснат ехографски контрол. След въвеждане на тънко лазерно влакно около самата вена се инжектира обилно количество обезболяващ разтвор, който  предпазва околните тъкани от топлинното въздействие по време на процедурата. Следва включване на лазера и бавно придвижване на сондата по хода на болната вена, при което тя се свива и престава да функционира. В течение на няколко седмици, организма я превръща в съединителна тъкан, която впоследствие се разнася напълно. При наличие на по-изразени странични разклонения, те се отстраняват по метода на минифлебектомията и локална лазерна вапоризация.
След приключване на процедурата, се поставя стегната превръзка с ластичен бинт и специален медицински чорап с необходимите за случая размер и компресия. Престоя в лечебното заведение е само за извършване на процедурата. След изписването пациента се движи самостоятелно. В първите 24 часа се забранява управление на превозни средства за избягване на инциденти, до пълното изчерпване на действието на анестезията.
След отзвучаване на локалната анестезия, по хода на вената може да има слаби болки, които са с преходен характер, за кото ще ви бъдат предписани обезболяващи медикаменти. По правило, около третираната вена се получават леки синини и уплътнения които са временни.
Рискове и усложнения:
/ Тези рискове са общи за всички медицински процедури включително и при лазер терапията. /
 • инфекция – изключително рядко, защото се работи при стерилни условия в хирургична зала. При необходимост се назначава антибиотик.
 • по-големи от обичайните подкожни насинявания, третират се допълнително, ако се наложи.
 • в редки случаи са описани уплътнения на кожата – келоиди
 • възможно кафеникаво оцветяване на кожата – отзвучава с течение на времето.
 • алергични реакции спрямо локалния анестетик- сърбеж, обрив са изключително редки.
 • нарушена кожна сетивност по хода на вената- мравучкане, изтръпване – с обратим характер.
 • също много рядко- лимфен оток на крайника – налага се носене на еластична превръзка.
 • много рядко, главно около местата където е имало струпване на по- големи възли се наблюдават пигментация и капиляри, като капилярите се отстраняват допълнително.
В сравнение с оперативния метод /варикофлебектомия/ усложненията при лазерното лечение са значително по-редки.
Предимства на лазерното лечение:
 • възможно най-добрия козметичен резултат.
 • липса на кръвозагуба.
 • пациента се движи веднага след процедурата.
 • запазена работоспособност за следващите дни.
 • избягва се необходимост от обща и спинална анестезия.
Лазерното лечение на разширени вени е сравнително нов метод. Лечението на разширени вени с лазерна апаратура не се заплаща от здравната каса.Медицински експерт връща младостта на бургазлийки в МЦ "Оксиком"


Бургаският Медицински център „Оксиком“ вече предлага едно от най-популярните решения, с които жените, а и мъжете, по света „връщат времето насам“. От тази есен  в здравното заведение се извършва  терапия с ботокс в стерилна обстановка, което намалява риска от странични ефекти.


За да бъде процедурата успешна  е необходимо тя да бъде изпълнена фино и прецизно. Затова от МЦ „Оксиком“ се доверяват на  опита на  д-р Наталия Иванова  -  един от топ специалистите по окулопластика у нас. Тя специализира както в областта на околоочната пластична хирургия, така и в неинвазивните естетически  процедури.


„Правилно поставената инжекция с ботокс прави лицето Ви да изглежда гладко и естествено. След сесия с ботокс в МЦ „Оксиком“ няма да чуете въпроси от типа „с какво те инжектираха“, а комплименти като „колко си младолика“ и „как си се подмладила“, обещава д-р Иванова.


В МЦ „Оксиком“ се извършват още блефаропластика  (пластика на клепачите), мезотерапия, поставят се дермални филъри и др. Този месец всеки нов клиент за ботокс терапия може да се възползва от 20% отстъпка от цената на процедурата.


Терапията с ботокс е широко разпространена на Запад от години. У нас обаче тя все още набира популярност. Инжектирането на ботулинов токсин е лесен, неинвазивен и на практика безболезен начин за изглаждане на мимическите бръчки. Ботоксът се използва за изглаждане на тези линии, които са причинени от постоянното съкращаване на лицевите мускули.


Терапията действа на принципа на невротоксина. Специален, силно разреден химикал се инжектира в определена група лицеви мускули, които са най-активни и съответно най-бързо образуват бразди по лицето. Веществото блокира нервните импулси до тези мускулни влакна и ги задържа в състояние на релаксация.


Самата процедура е на практика безболезнена. Възможно е да усетите лек дискомфорт в рамките на първия час от инжектирането. Оток, ако има такъв,  може да се задържи за няколко часа, а самият ефект си проличава още в първите дни. След третиране с ботокс, веществото продължава да действа в рамките на 4 до 8 месеца.


Д-р Наталия Иванова ще консултира и извършва естетични процедури на 27-ми септември в МЦ “Оксиком“. Часове може да запишете на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.


МЦ ОКСИКОМ - БУРГАС
Ние обединяваме знанията и уменията на лекаря с постиженията на модерната технология, за да дарим здраве на нашите пациенти.
Медицински център "ОКСИКОМ" Ви предлага екип от висококвалифицирани специалисти с дългогодишен опит. Комбинацията от изявени специалисти и най-добрата апаратура са нашата гаранция за качествено лечение.
НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИД-Р НЕЛИ ДЖОКОВА
Специалист-офталмолог
Управител на МЦ "Оксиком"
Д-Р МАЛИНА ТОПЧИЙСКА
Специалист-офталмолог
Д-Р СВИЛЕН МЕРСИНКОВ
Специалист-офталмолог
Д-Р МАРИНА
ХРЕЛЕВА
Детски офталмологДо мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.