Ленено масло “Барлийнс”

6185
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Във фермата на Барлийнс във Фърндейл, разположена на 12 акра площ, кипи трескава работа. Камиони от далечни места като Канада и Дакота са спрели за доставка на ленено семе, мотокари превозват пресовано ленено брашно в складови контейнери за рециклиране за храна за едър добитък, докато вътре прясно пресованото ленено масло се бутилира, поставят се етикети и бързо се експедира за магазините за здравословни храни. Телефоните не спират да звънят във фермата на Барлийнс, както и ежедневно валят стотици поръчки за маслото на Барлийнс, дадени от магазините и търговците на дребно, които настояват за прясно пресовано масло, поръчано от техните клиенти.
Кое движи работата във фермата на Барлийнс във Фърндейл? Осъзнаването, че всеки 8 от 10 американци страдат от дефицит на така наречените есенциални мазнини или Омега-3 мастните киселини. Последиците за здравето от липсата на тези така важни нутриенти са големи. Авторитети в сферата на здравеопазването и медицината като д-р Артемис Симопулос, автор на „Планът Омега”, отбелязва разстройства като сърдечно-съдови заболявания, проблеми с очите като сухи очи и дегенериране на макулата, неразположение и проблеми като липса на концентрация и разсеяност, както и хиперактивност, автоимунни разтройства като артрит, диабет и автоимунното заболяване „лупус”, кожни проблеми като псориазис и дори рак могат се провокират от недостига и липсата на тези на пръв поглед обикновени нутриенти.
Д-р Симопулос посочва, че по-голямата част от американците показват недостиг на количества Омега-3 мастни киселини в тъканите си. Това е смайващ проблем, провокиран и задълбочаващ се от съвременната мода да приемаме храни без или с ниско съдържание на мазнини. Някои мазнини като тези в лена и рибата са предпоставка за добро здраве, за производството на хормони, за добрия обмен между клетките в организма, грижат се за поддържането на паметта и контролират течностите в тялото.
Барлийнс: Рибата преди лена
Докато във Фърндейл изобилства от магазини и селскостопански ферми, фермата на Барлийнс винаги е била базовата станция на Риболовното стопанство на Дейв и Барбара Барлийнс. От 1972 година Риболовната ферма на Барлийнс предлага на местните жители пресен улов от риба. Дейв Барлийн изнамерил начини да доставя на клиентите си прясна риба веднага след разтоварване на улова от рибарската си лодка. В хранителните магазини рибата с етикет „прясна” е вече на четири или пет дни. Клиентите знаят това и са готови да платят повече за пресния улов на Барлийн.
Дейв и Барбара Барлийн използвали онова, което считали, че ще бъде предимство в телемаркетинговите техники за тяхното време, и създали концепцията за работа по директна поръчка. Клиентите правят поръчка да купят риба преди тя да бъде хваната. Мрежата от телефонни чиновници предупреждава клиентите както кога е била уловена рибата, така и от къде могат да получат поръчката си.
Създавали се временни задръствания и спирания на уличното движение винаги когато Дейв Барлийн оповестявал, че лодката му носи богат улов към брега.
Упадък на търговията с риба
Съвременните рибари във Вашингтон не можели дълго време да прехранват семействата си с риболов. Рибните магазини почти изчезнали, а силната конкуренция смъкнала цените. Политически и екологични фактори ограничили значително броя на рибарите, които имали разрешително за риболов и търговия с риба. И така Дейв Барлийн изцяло променил стила си на риболов и започнал с подводния рифов риболов с мрежи. Така екипаж от двама души хващал много повече риба отколкото традиционният екипаж от четирима рибари. Доказаната ефективност намалила разноските и помогнала на рибаря да остане конкурентен на пазара.
Дейв Барлийн признава, че рибата е неизчерпаем и подновяващ се източник, който обаче трябва да бъде съхранен, особено застрашените от изчезване видове риби и морски бозайници.
Тогава той оборудвал риболовните си лодки с резервоари за жива риба, което позволявало да се отделят застрашените от изчезване видове от обикновения улов.
С това нововъведение рибарите от Северозапад били в състояние по-скоро да благоприятстват запазването на природните ресурси, отколкото да се борят против природозащитниците. Но дори и тези нововъведения, разработени от Дейв Барлийн, не били способни да оживят търговията с риба и тя отчасти замряла.
Ленът изпреварва рибата
По това време около 1989 година друг член на фамилията Барлийнс, синът Брус, работел като оператор по пресоване за друг производител на органични масла, но бил принуден да напусне. Брус прекарвал часове наред, пресовайки ленено семе, вместо просто да пази през нощта продукцията в къщичката до пресите. Той четял много за ползите и предимствата на Омега-3 мастните киселини и искал да се върне у дома и да разкаже всичко това на родителите си. Брус не можел да си представи факта, че няма да пресова повече ленено семе. Дейв не можел да не забележи, колко много синът му обичал своята работа. Тогава той го попитал: „Мислиш ли, че би могъл да продадеш един барел за една седмица?”. Брус кимнал колебливо. Това кимване обаче било достатъчно за изобретателния и находчив Дейв. “Ако хората наистина имат нужда от това нещо, ние сме длъжни да им го предоставим,” казал Дейв.
Дейв и Барбара Барлийн вложили всичките си спестявания в този проект. Това бил риск, който си струвало да бъде поет.
Свежестта на Барлийнс: поставена на първо място от самото начало
Брус започнал да разказва на баща си за проблемите, свързани с пресоването на лененото семе и Дейв помнел всичко, казано от сина му. Като образован машинен техник, а в същото време и изобретател, Дейв впрегнал всичкия си умствен потенциал да произведе ленено масло, вместо да хвърля рибарските си мрежи.
Брус обяснил, че начинът на пресоване на лененото семе бил груб и без съмнение несъвършен. Методът на свръхпресоване бил голям проблем. Той бил безспорно много продуктивен, но увреждал произведеното от семената масло при повишаване на температурата, предизвиквал процес на разваляне и доста често резултатът бил гранив вкус. Така бил разработен по-нежен и мек процес, който да запази свежия вкус. Други производители получавали същия вкус като филтрирали техните масла. Хранителната стойност на органичните масла намалява при процеса на разваляне, така че най-важното било качеството и свежестта на маслото.
“Ако маслото не е внимателно пресовано от семената, то произведеният продукт е вече отчасти развален.” Казва Брус Барлийн.
Пътуването в Германия
Докато Дейв разработвал нова технология за обработка на лененото семе, Брус решил, че иска от първа ръка да научи повече за здравословните ползи от лененото масло. Той заминал за Германия, за да се срещне с д-р Йоанна Будвиг, световно известен и безспорен авторитет в сферата на разработките за ползите от маслата, съдържащи Омега-3, в частност за лечение на ракови заболявания.
“Аз занесох в Германия някои от нашите ленени масла за проба при д-р Будвиг. Отначало тя изглеждаше подозрително изненадана от пресния и свеж вкус, след като опита продуктите на Барлийнс,
“Въпреки, че американците са народ, който се хранят добре, те показват значителни дефицити на тези ценни мазнини, особено на Омега-3 от лен и риба”, казва Брус.
Д-р Будвиг скоро потвърждава и парафира продуктите на Барлийнс и дава права на фирмата да преиздават всички нейни книги в САЩ.
Брус знаел, че само по себе си лененото масло не беше достатъчно, той трябвало да образова клиентите за ползите от него. Д-р Будвиг прави това възможно.
Всяка добра идея трябва да бъде наложена на пазара
През първите няколко години Барлийнс само произвеждат ленено масло на барели за други доставчици. Името на Барлийнс не се появява като марка до 1992 година. Всяка добра идея има нужда от армия, която да разпространи добрата вест и Брус намира капитана на неговата армия в лицето на Дон Боденбах от „Прогресив Хелт” (Progressive Health) от Сан Диего, Калифорния. Боденбах развива модерни маркетингови методи и прави пазарни проучвания за Барлийнс. Отначало прогресът е бавен и семейство Барлийнс трябва да се откажат да мислят за печалба извън компанията си. Това обаче дава необходимия капитал за растеж и развитие на компанията. Боденбах назначава и обучава продавачи и мениджъри, които да пробият пазара и инстинктивно знае, че трябва да образова и клиентите. Вестници, книги, записи и други материали са масирано отпечатани, за да образоват и двете страни – собствениците на магазини и чиновниците, както и клиентите. Като водещ доставчик на ленено масло на световния пазар, през последната година Barlean’s разпраща над три милиона образователна брошури и информация по света. “Ръстът на продажбите беше феноменален”, казва Боденбах и добавя: “Barlean’s” достигна до репутацията си „пресоващия по поръчка” доставчик на ленено масло.
Barlean’s пресова лененото семе в деня, в който е получена, след това на следващата сутрин незабавно се експедират до търговците. Клиентите получават масло, което е значително по-прясно от това, произвеждано от малките пресовъчни фабрики на ленено семе през миналия век.
“Лененото семе и другите органични масла са считани за полутрайни хранителни продукти и затова тяхната хранителна стойност е гарантирана само ако те са пресни”, казва Боденбах.

Ленът се завръща
Съвременният интерес към лененото масло за по-добро здраве не е от вчера. Лечебните качества на лена са били признати и доказани от Хипократ още в Древна Гърция.
Това, което е било признато и добре известно преди хиляди години, беше потънало в забвение до 1929 година, когато изследователи от Университета в Минесота, откриха, че мазнините са необходими за поддържането на живота. Но отне още шест десетилетия, докато здравните власти постепенно започнаха да признават в детайли последиците от дефицитите на мастните киселини в организма и влиянието върху човешката популация.
10391959_203155033388_559538_n
През 8 век Карл Велики, коронован от папа Лъв ІІІ за пръв император на Свещената Римска Империя, разпоредил всеки гражданин на Римската империя да консумира всеки ден ленено семе, за да поддържа здравето си в добро състояние.
Преди повече от сто и петдесет години дивечът, рибата, яйцата и пълнозърнестите храни се считали за източник на Омега-3 мастни киселини. Днес смилането на целите зърна отстранява Омега-3 мастните киселини от тях. Други важни нутриенти отново бяха прибавени в брашното с изключение на мастните киселини, защото те намаляват трайността му. Кокошките-носачки, дори и тези, които са рекламирани като „чисти раси”, нямат достъп до Омега-3 в ежедневното си хранене. Затова яйцата в днешно време са по-малък източник на Омега-3. Ценните Омега-3 мастни киселини липсват в хранителната верига и американците плащат скъпо за това с лошото си здраве.
Барлийнс: Това е семейно дело
Да се върнем във фермата на Барлийнс, където Брус е познат като Том Сойер на семейството си, а неговите сестри са били назначени, за да се включат в подкрепа на неговата кауза. Йо Ан работи в производството на лен, а Карън е счетоводител и надзорник. Синди е поела Рибарското предприятие на Барлийнс, което и до днес предлага прясна риба на пазара. То все още предлага консервирана розова сьомга с етикет „Дар от природата”. Това наистина е семейно дело. Дейв поддържа целия машинен и инструментален парк на фермата. Неговият най-скорошен прект е да построи силози до къщата, за да подслони камионите, които товарят ленено семе всяка седмица.
Дейв има и танкерни камиони, които разпръскват кашата, която е остатъчен продукт при пресоването на лена, върху земята на фамилната ферма. Тревата във фермата на Барлийнс е значително по-зелена от тази на техните съседи.
Да съхраняваш и същевременно да печелиш от природата е запазената марка на Барлийнс.
Типично за Барлийнс е техните продукти да стигат да рафтовете на магазините по-бързо от тези на техните конкуренти и осведомените клиенти са готови да платят малко повече за прясно пресовани продукти по поръчка.
Дори и с приемането на тази хранителна добавка, снабдяването на организма ни и изравняването на дефицитите на Омега-3 мастни киселини в организма отнема месеци. И двете масла, рибеното и лененото, осигуряват на организма Омега-3 мастни киселини. Но само лененото масло с неговото съотношение на Омега-3 към Омега-6, 4 към 1, може бързо да ребалансира количеството на Омега-3 мастните киселини в организма.
bg2
Нищо чудно, че Дейв Барлийн се е отказал от рибарската си лодка, за да пресова ленено семе.
Докато Омега-3 маслата заемат отново мястото си в хранителната верига, Барлийнс трябва да запълнят тази празнина.
Дори и в момента, докато четете тези редове, в семейната ферма на Барлийнс огромни количества лен се пресоват, опаковат и експедират към над 6 000 точки в Америка и по целия свят.
ПРОДУКТИ
- FLAX OIL
- OMEGA SWIRL
- FISH OIL
- FORTI-FLAX
- OMEGA MAN
- ESSENTIAL WOMAN

Допълнителни контакти


гр. Пловдив, ул. Д-р Вълкович 6 - Представителен магазин "Свят Здраве" [виж карта]

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.