Йорданка Какалова - психолог

6002
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Казвам се Йорданка Какалова  и съм психолог, консултант - психотерапевт и арт терапевт. Формирам се за позитивен психотерапевт, в момента работещ под супервизия.

Вярвам, че всеки човек има своя път, който следва, но в даден момент стига до кръстопът и се колебае на къде да продължи. В този момент на колебание консултацията с психолог/психотерапевт би спомогнала за вземане на решение за пътя, който следва.

Образование
Завършила съм магистърска програма по психология „Детско – юношеска и училищна психология” в СУ „Св. Климент Охридски” ; магистърска програма „Социално – възпитателна и пробационна дейност с правонарушители” в СУ „Св. Климент Охридски”; Следдипломна квалификация в Нов Български Университет – Арт терапия. В момента се обучавам към Дружеството по позитивна психотерапия и съм формиращ се психотерапевт под супервизия.

Член съм на Дружеството по позитивна психотерапия

Преминала съм различни обучения за работа с деца и техните родители: Позитивно родителство за деца -  „Дружество по позитивна терапия”; Обучавала съм се в Транзакционен анализ в периода ноември 2013 – ноември 2014 г, Консултиране на родители, с обучител Беатрис Годлювич, Белгия; Психодрама с травмирани деца с обучител Фабиан Блобел, Германия; Терапевтична работа при детски стахове и тревожност, Терапевтични подходи при деца с хиперактивност, Игрова психотерапия при гняв и агресия; ; “Опитът на създателя” – Метафорични асоциативни карти;; „Специфични проблеми в работата с осиновени деца”, Въведение в метода Детски умения”; „Формиране на умения за работа по ранно оценяване на образователните потребности на децата от предучилищна възраст, превенция и ранна интервенция на обучителните им затруднения

„Арт терапия зя деца с травми от изоставянето”,
„Практическа арт терапия: Кукли и маски”, „Семейна арт терапия: Заздравяване на емоционалната връзка между родители и деца”,
„Арт терапия за деца с травми от изоставяне”,
„Арт – терапията като метод при клиенти с депресивни и тревожни разтройства”  и др.

Обучена съм със следните тестове за диагностика на деца:
Индекс на родителски стрес PSI - 4
Скрининг тест за деца на 3 годишна възраст
Тематичен аперцептивен тест САТ
Скрининг тест за детско развитие DENVER II
Проективна методика „Разкажи ми история”TEMAS (TELL – ME – A – STORY)
Тестова батерия за оценка на дислексия на развитието DDE – 2
Рейтинг скала за оценка на детското развитие DP 3
Рейтинг скала за оценка на ADHD  - CONNERS 3
Тест за училищна готовност
Субективно благополучие и взаимоотношения с родителите
Психично благополучие

Провеждам психологическо консултиране и терапия на деца и възрастни при:

Консултиране на родители при проблеми във взаимоотношенията и трудности при възпитанието, възрастови кризи; консултиране на двойката; при преживяна загуба; промени в работата; свързване с партньора; себепознание.

Консултиране на деца при страхове, трудна адаптация, агресивни прояви в поведението, заекване, енуреза, трудности в училище, при поява на бебе, взаимоотношения при братя и сестри, осиновени деца, възрастови промени, развод на родителите; емоционални проблеми; психосоматични проблеми; емоционална интелигентност, изпитна тревожност и др

Консултиране на юноши по отношение на възрастовите промени, самооценка, идентичност, Аз – образ; личностно развитие, взаимоотношения с родителите и връстниците и др.

Индивидуални консултации и терапия при тревожни състояния, преживяна загуба, депресивни състояния, психосоматични заболявания, разрешаване на конфликти, затруднения в общуването, преодоляване на житейски кризи, негативни мисли, паника и др.

Публикации:

Статия в „Практикум по арт терапия”, Издателство Нов Български университет на тема: „Арт терапията като метод на работа с деца с онкохематологични заболявания”

Статии в сайтовете:

psiholozi.com       

· „Мамо, хайде да го върнем обратно”. Появата на второ дете в семейството
· Психологични причини при заекване
· Депресия и депресивни прояви в детска възраст
· Тревожността в детска възраст
· Изпитна тревожност. Що е то?
· „Детето ви е хиперактивно”! – оценка на поведението или част от възрастовото развитие
· „Големите деца не плачат!” Дали?
· Психосоматични разстройства в детска възраст
· Когато думите липсват – тялото говори (психосоматика в детска възраст)
· Поведението на децата, според поредността на раждане в семейството
· Заучената безпомощност, оптимизъм и песимизъм – теорията на Мартин Селигман
· Кога децата разбират смисъла на „Не”

priobshti.se

· Емоционалната интелигентност и готовността за учене при децата
· Самооценката при децата в училищна възраст
· Направи си сам: Игра за комуникация и опознаване
· Направи си сам: Часовник на дейностите след училище
· Предизвикателството петокласник

Часовете са след предварително записване.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.