Д-р Силвия Паскалева - Физиотерапевт гр. София

8097
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Д-р Силвия Паскалева, ди е специалист по Физикална и рехабилитациoнна медицина
Практикува в Спортсклиник Еуровита гр. София
Завършва медицина в Медицинска Aкадемия гр. София през 1990 г. след което Здравен мениджмънт в УНСС и магистратура по икономика със специалност “Маркетинг”, доктор по икономика
Придобива специалност по Физикална терапия и рехабилитация през 2001 г.

 
Член е на БЛС, на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация, на Дружеството по спортна медицина, Зам. Председател на Българска асоциация по балнеотуризъм /БАБ/, Председател на ТК 89  към БИС

Близо 20 години е Ръководител на Спортно-оздравителен комплекс “Лозенец” към Министерски съвет. През 2013-2014 г. е лекар на Националния отбор по художествена гимнастика.
Следдипломни квалификации:
Диагноза и лечение на затлъстяването, Рехабилитация на социално значими заболявания, Спортна медицина и медицински проблеми на модерния спорт, Exilis-радиочестотен лифтинг и липолиза, Физиологично-регулативна медицина с Guna MD, Лечение на болката с Guna MD колаген, Лечение на целулита, Сориса-електроестетика, Импакт-кавитация,

Дейности:

 • заболявания на опорно-двигателния апарат
 • заболявания на пероферната нервна система
 • лечение на мускулно-скелетни-невралгични болки
 • наднормено тегло и съпътстващи заболявания
 • неинвазивна естетична медицина за лице и тяло
 • хелтиливинг
 • колагенотерапия
 • HIL /високо интензитетен лазер/ и Shock Wave терапия
 • Exilis – радиочестотен лифтинг, радиочестотна липолиза
 • мезотерапияКонсултант във Fine Line, в N&A ЕООД.
Експерт-консултант по изграждане, оборудване, обзавеждане и менажиране на балнео- и спа центрова от 2001 г.
Генетичен тест за спорт и здраве
Генетичните тестове се извършват в партньорство с българската компания NutriGen и датската компания DNA Life и Nordic laboratories - водещите европейски компании в сферата на генетичните изследвания.
NutriGen теста е изследване на набор от гени, разделени в различни панели - диагностика, оценка на здравните рискове, предразположеност и функциониране на съответни процеси.
Към момента се извтршват 4 вида ДНК тестове:
- NGSport
- NGHealth
- NGDiet
- NGOestrogen.
Това е един иновативен и доказано работещ метод, койтo дава възможност да се открие индивидуалната генетична реакция на всеки човек към определен начин на живот, включващи режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементиране. На база получени резултати се разработват персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки.
Изследването се прави еднократно. Генетичните вариаци не се променят, може да се промени тяхната изява.
NGSport дада информация на спортисти и техните треньори дали трябва да се фокусират върху силов спорт/тренировка или такъв за издръжливост, колко бързо ще се възстанови състезателя след тренировка и какво е генетичното му предразположение към травми на сухожилията и другите меки тъкани. Според съвременните разбирания, препоръчваните тренировъчни режими биха могли да се променят, така че да отговарят най-добре на нуждите на съответния генотип. Генетичните тестове позволяват на професионални спортисти да научат повече за тренировъчните модели, които биха им помогнали да реализират генетичния си потенциал в най-голяма степен, тъй като генетичните фактори определят между 50-70% от спортните успехи.
NGSport тества гени в три категории:
Частта „Сила и издръжливост“ тества гени, кодиращи физиологични фактори като кръвообращение, контрол на кръвното налягане, сила, сърдечно-белодробен капацитет, митохондриален синтез, тип мускулни влакна, хипертрофия на мускулни влакна, ударен обем на сърцето, мускулен метаболизъм и адаптивност към тренировъчни режими.
Частта „Патология на сухожилията“ се фокусира върху гени, участващи в структурния интегритет на меките тъкани в тялото. Някои полиморфизми обуславят предразположение към контузии на сухожилията (вкл. и Ахилесовото сухожилие) и към патология на връзките, хрущялите и костите.
Частта „Възстановяване“ гените в тази част обуславят предразположението на тялото към възпаление и оксидативен стрес, което може да показва нeобходимост от по-фокусирани режими на хранене и по-дълги възстановителни периоди между тренировките, как да се работи за оптималното здраве и върхово състояние на спортистите.
NGHealth тества генетични варианти, участващи в 8 биологични процеса, които са ключови фактори за отключването на хронични заболявания:
- Липиден метаболизъм;
- Метилация;
- Детоксикация;
- Оксидативен стрес;
- Възпаление;
- Резистентност към инсулин;
- Здраве на костите;
- Реакция към храна и метаболизъм на желязото;
Една от основните причини за високата смъртност са атеросклеротичните и тромботичните заболявания. Понижената активност и делецията на гените за детоксикация се асоциира с рак и много други социално значими болести. Възпалителните процеси увреждат тъканите, а генетичните полиморфизми са отговорни за степента на възстановяването им. Остеопорозата е комплексно заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната маса, нарушаване на костната тъкан и увеличен риск от фрактури. Факторите на заобикалящата ни среда могат да отключат полиморфизмите свързани с инсулиновата резистентност отговорни за заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, хиперхолестеролемия и хипертония, заболявания на сърцето и др. Това са само част от процесите, на които теста дава отговор.
Тестът NGHealth е създаден, за да помага на специалистите при избора на най-добрия хранителен режим въз основа на уникалната ДНК на пациента. Много заболявания могат да бъдат предотвратени чрез подходяща диета и начин на живот.
NGDiet е тест за контрол на телесното тегло, който включва добре проучени и клинично полезни генни вариации, които влияят на риска от затлъстяване и способността за отслабване. В теста са включени подбран брой еднонуклеотидни полиморфизми, които дават информация каква е реакцията на трите най-ефективни режима за отслабване – нискомазнинен, средиземноморски и нисковъглехидратен. Изследванията показват, че различните хора реагират по различен начин на различните диети и няма една единствена диета, която е подходяща за всеки. В теста са заложени и изследването на полиморфизми за склонност към в абсорбирането и метаболизма на мазнините и експресирането на адипоцит-специфични гени, резистентността към затлъстяването и склонността към атеросклероза, регулацията на липолизата, метаболизма на липопротеините, риск от инсулинова резистентност и захарен диабет от тип 2,  регулацията на апетита и приема на храна,  генетичните вариации на рецептора за сладък вкус и др.
NGOestrogen теста е ефективен инструмент за превенция и лечение на естроген зависими заболявания. Значимостта на естрогена и прогестерона в развитието на болетта Рак на гърдата е добре известна. За жени, които имат проблеми с поддържането на хормоналния баланс в тялото си и страдат от естроген доминирани заболявания като ендометриоза, предменструален синдром и фиброидни тумори на матката, фиброкистозни и болезнени гърди, цервикална дисплазия и системен лупус еритематозус. За мъже с фамилна обремененост от заболявания на простатата. За жени, които са подложени на хормонално заместителна терапия или приемат хормони под формата на орална контрацепция или друг медикамент.


“И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна”  Хипократ
КРЪВЕН ТЕСТ ЗА ЕНЗИМНА
НЕСЪВМЕСТИМОСТ КЪМ ХРАНИТЕ

Когато става дума за правилно хранене и спортуване, няма „Ще започна от утре”. Утре вече е болестта, утре вече е късно !
Кръвният теста за несъвместимост на храните е един лесен и достъпен начин да разберем кои храни може да усвоява нашия организъм и кои не, кои са препоръчителните храни и кои трябва да избягваме?
Широкото разпространение на хранителните алергии продължава. Все повече деца са засегнати и симптомите могат да бъдат тежки – включително затруднено дишане, анафилаксис и др. Създадено е ново законодателство с цел страдащите от алергии да бъдат информирани за наличието на ключови алергени в храните. В ЕС Директиви 2003/89 & 2005/26 са в сила от ноември 2005 и изискват ясно указване върху етикета за наличието на конкретни хранителни алергени.
Един достъпен и приятен начин за пречистване на организма от токсините, за отслабване без диети, за подобряване на жизнената енергия, за тонус, младост и красота....
Защото изглеждаме така както се храним !
Много хора страдат от несъвместимост към някои храни, без да осъзнават това. Забелязваме наднорменото тегло, подуването на корема, запек или чести диарии, алергии, екземи, мигрена, често боледуване или безсъние.... Всъщност това са сигналите, които ни изпраща нашето тяло именно поради приемането на храни, които не можем да усвояваме!
Когато се направи кръвният тест за хранителна несъвместимост и максимално се избягват “лошите” храни за определен период от време, тези симптоми постепинно намаляват и изчезват. Излишните килограми се стопяват, тена на кожата се избистря, чувствате се по-жизнени и енергични, сънят се подобрява.
Тестът за несъвместимост на храните намира своето приложение и при редица хронични заболявания, дисфункции на различни органи и системи, като елемент на тяхното лечение.
Ето и отговорите на някои от най-често задаваните въпроси:

 • Как се извършва теста? – Нужнa e само капка периферна кръв и след 48 часа вашият резултат е готов. Отнема точно 2 минути.
 • Колко храни се изследват? – В апарата ХОЛИТИМЕД са заложени повече от 240 храни, характерни за нашите географски ширини. Това са най-често използваните у нас продукти.
 • Давате ли насоки за хранене? – Разбира се! Тава е част от нашата мисия! Дават се напътствия за начина на приложение на резултатите и изпълнение на теста, изготвят се хранителни режими с разрешените храни.
 • Колко групи храни се изследват с този тест? – Хранителните продукти са разделени на няколко панела : мляко и млечни продукти, меса, риби и морски продукти, плодове, зеленчуци, брашна, варива, кълнове, подправки, ядки, алкохол и напитки, никотин и тютюневи изделия.
 • Вреден ли е теста? – Категорично НЕ! Теста за хранителна несъвместимост може да се прави на деца и възрастни, както и на бременни жени и няма никакви противопоказания.
 • Колко често може да се прави теста? – Тъй като част от храните може да са несъвместими с нас, поради прекомерната им консумация и пренасищане на организма, а не защото сме носители на антитела срещу тях е добре тестът да се прави на 6 месеца. Но не по-често – просто не е необходимо – излишни разходи !
 • Теста подходящ ли е за деца? – Да! Теста може да се прилага и на деца над 6 год., както и на възрастни хора, без ограничение!
 • Колко достоверен е теста? – Изключително точен и прецизен. Има покриване в 95-97 % с резултатите от кръвния тест за антигенна несъвместимост.
 • Как и къде можем да намираме подходящите за нас храни? - Предлагаме подробна информация къде могат да се намерят подходящите храни и храните заместители, както и как да се приготвят.
 • Къде мога да си направя теста? – тук на място в Спортсклиник “Еуровита”

Тестът е регистриран в FDA през 1989 г, като метод за бързо компютърно тестуване на пациента за физиологичните им реакции към хранителните вещества. Има за цел да открие присъствие на хранително-специфичния IgG, с който може да се различи истинска хранителна алергия от специфична чувствителност.
“Природата е лекарят на всички болести”
Хипократ

Допълнителни контакти


гр. София, жк. Изгрев, ул. Елемаг 32 - Клиника Мона Лиза [виж карта]

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.