Проф. Д-р Росен Димов – Хирург гр. Пловдив

18197
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Проф. Росен Димов е завеждащ Клиника по хирурия към УМБАЛ ‘‘Каспела‘‘. Професор е към катедрата по ‘‘Специална хирургия‘‘ към Медицински Университет – Пловдив. Зам. Директор в Медицински Симулационен и Тренировъчен Център към МУ-Пловдив. Проф. Димов е председател на регионалната секция на българското хирургично дружество – град Пловдив. Член на Българския Лекарски Съюз. Автор е на раздели в две монографии и автор на над 45 публикации в медицински списания в България и чужбина.

Дейности:

Клиниката на проф. Димов заема водещо място в оперативното лечение на заболяванията на щитовидната и паращитовидните жлези в Република България, извършвайки около 35% от операциите в страната.
Извършва се целият обем на операции на щитовидната жлеза – едностранно отстраняване, тотална тиреоидектомия както при доброкачествени заболявания и възлести промени, така и при злокачествени заболявания на щитовидната жлеза с извършването на шийна лимфна дисекция при съмнения за метастазиране на туморният процес.
В практиката си той рутинно използва лапароскопските ( безкръвни) операции с цел по-бързото възтановяване на болните.
‘‘Безкръвният‘‘ подход, той прилага при операции на жлъчния мехур, слезката, надбъбречните жлези и апендикса.
Ежедневно в неговата практика извършва лапароскопски операции на туморни заболявания в областта на черния дроб, стомаха, тънкото и дебелото черво. Прилага съвременните хирургични подходи и използва най-съвременната апаратура за постигане на съответните цели.
Клиниката на проф. Димов е една от малкото в Пловдив и региона, която извършва рутинно новите методики лапароскопки методики при хиатална, ингвинална и пъпна херния.
Операциите могат да бъдат извършвани с поставяне на специален тип платна, които се позиционират от вътрешната страна на съответния дефект.
Проф. Димов е специализирал бариатрична хирургия и клиниката му е център за хирургия на пациенти с наднормено тегло. Работата при този тип пациенти е свързана с мултидисциплинарен екип от ендокринолози, диетолози, треньори, психолози и медицински сестри. Педлага се пъления набор от умения, удовлетворяващи нуждите за здравето на пациентите. Оперативното лечение се предхожда от програми, задължаващи пациента да води здравословен начин на живот: подобряване на съня, нутритивния статус и двигателната активност.

Прилагат се три типа хирургични интервенции:

Ръкавична резекция

Операцията намалява размера на стомаха и го префигурира в стомашна тръба. Новият стомах е много по-малък и за разтягането му е нужно много време, което способства по-малкия прием на храна. Заради по-малката му площ, от клетките на стомаха се отделя по-малко грелин, който предизвиква глад и по този начин създава чувството за ситост при малко количество приета храна.

Стомашен байпас

Тази оперативна интервенция способства понижаването на телесното тегло по два начина.
По-малкият стомах има възможност да побира по-малко количество храна.
Тялото абсорбира по-малко калории в резултат на транзитното преминаване на храната от стомаха в тънкото черво. Това пренареждане на гастроинтестината анатомия води до понижение на апетита и промяна в начина на разграждане на хранителните вещества, освобождавайки различни хормони и ензими.

Дуооеденално изключване

При тази оперативна интервенция се редуцира 80% от стомаха. Респективно чувството на глад и ситост се понижава. Премахва се жлъчният мехур и се извършва така нареченото пренареждане на червата, с което се постига ниска калорийна и минерална абсорбция.
Стомахът се изрязва в формата на тръба и се прекъсва, при свързането му с дванадесетопръстника. Прекъсва се тънкото черво, като единия му край се свързва със стомашия отстатък, а другия с частта от същото, в близост до дебелото черво.
Целта на бариатричната хирургия е да понижи риска от заболявания или смърт, асоциирани с затлъстяването. Този тип интервенции способстват пациентът да се чувства и да изглежда по-добре и да понижи значително разходите си за медикаменти.
Операциите водят до подобряване качеството на живот и понижаване риска от развиване на сърдечни, онкологични и ендокринологични заболявания.

 

Специализации и членства в международни организации:

– Едномесечен курс по хирургия на щитовидната жлеза 15.01.1999-15.02.99 Derriford University Hospital, Plymouth, United Kingdom. Супервайзор – Prof. Dr. Denis Wilkins – Консултант Обща и съдова хирургия.
– Курс по ехография на щитовидна жлеза и коремни органи – Рьков. Проф. Д-р А. Недева.
– Курс по здравен мениджьнт – удостоверение номер 159/05.04.2004.
– Курс по лапароскопска хирургия от 04.03.2003 – 14.03.2003 – УМБАЛ „Св.Ана“, рьководител Проф. Д-р Тома Пожарлиев.
– Курс по миниинвазивна хирургия на щитовидната жлеза – 10.04.2006 – Ръководител Prof. Dr. Bruno Niederle, Университетска Болница-Виена.
– Курс по онкохирургия на щитовидна жлеза и дебело черво – 11-12.04.2006 София, организиран от European School Of Oncology, Supervizor – Prof. Dr. Bruno Niederle, Университетска Болница – Виена и Prof. Dr. John Northover, St. Mark’s Hospital, UK.
– Курс по „Лапароскопска хирургия на храносмилателна система“ – 21-24.10.06 Strasbourg, France, EITS, Prof. J. Marescaux
– Курс по чернодробна и панкреатична хирургия – 14-23.03.2007 ВВМА-София, Клиника по жлъчно – чернодробна и панкреатична хирургия – Доц. Д-р Н. Владов
– Курс по миниинвазивна ендокринна хирургия – 19-20.05.2007 University of Istanbul, Endocrine Surgery Prof. Mete Duren
– Курс по ларароскопска хирургия „Съшиване на тъкани“ – 22-23.06.2009 University of Surrey, Guildford, UK. Prof. Timothy Rockall
– Курс по Тиреоидна хирургия – Предпазване на възвратните ларингеални нерви – 26.06.09 University of Insubria, Italy. Prof. Janlorenco Dionigy
– Главен изследовател в две клинични изпитания и коизследовател в други три от 2004-2007 година.Членство в български и международни организации:- Член на БЛС от 01.11.1994 г.
– Член на Българско Хирургическо Дружество от 01.04.1995 г.
– Член на American Society of Neuro – Physiological Monitoring от 01.01.2001 г.
– Член на Работна Група по Ендокринна Хирургия към БХД от 15.04.2005 г.
– Член на International Association of Surgeons and Gastroenterologists- oт 01.01.2006 г.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.