АЮРВЕДА КЛИНИК ЛЪКИ БАНСКО

6932
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Заповядайте за 8/11/15/22 или 29 юни в апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс ***** за пречистване на организма, лечение, подмладяване и разкрасяване.
За Вашето АЛТЕРАНТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ще се погрижат д-р Павар и нашите индийски терапевти, използващи само оригинални продукти – над 30 вида масла и 120 вида природосъобразни терапевтични средства.

Aюрведа клиник Банско е съчетание от луксозна хотелска атмосфера, чист планински въздух на Пирин планина, прецизно приготвена храна, обогатена с аюрведични билки и подправки, лечебни и подмладяващи процедури, заедно със стриктен дневен режим и йога занимания. Престоят ви там ще прочисти тялото и ще ободри душата ви, което само по себе си довежда до силен лечебен ефект.


ПРИНЦИПИ НА АЮРВЕДА
Аюрведа е древна система за здраве, съвкупност от пълноценен начин на живот, терапия за тяло, психика, чувства и дух.
Историята на тази медицина датира от преди повече от 5 000 години. Думата е преведена от санскрит и означава „аюр” /живот/ и „веда” /знание/.
Според Аюрведа здравето носи щастие или ако сме здрави, ние получаваме повече щастие и удоволствие от живота.


ЕНЕРГИИ
В Аюрведа съществуват три типа енергии, които определят здравето и естествените физиологични процеси, протичащи в тялото:
• Вата/въздух и етер/ – отговаря за кръвообращението, сърцебиенето, дишането;
• Пита /огън и вода/ – за метаболизма;
• Кафа / вода и земя/ – за имунната система и растежа на тялото.
За да сме в добро здраве, е необходимо трите Доши да бъдат в баланс.
Има ли дисбаланс между тях, започва болестен процес.


ДИАГНОСТИКА
Древната медицина прилага осем начини за диагностика на болестта:
• Нади (пулс)
• Моотра (урина)
• Мала (изпражнения)
• Жива (език)
• Шабда (реч)
• Спарша (докосване)
• Друк (визия)
• Аакрути (външен вид).


ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА
В Аюрведа съществуват 8 вида лечения:
• Каячикитса /обща медицина/: лечение на заболявания, които засягат тялото.
• Каумара-Бртуя и Бала Рога: занимава се с лечението на деца.
• Шалая тантра се занимава с хирургични техники.
• Салакая тантра/офталмология/ се занимава със заболявания на зъбите, очите, носа, ушите и др.
• Бхута - Видя се занимава с болести, причинени от микроорганизми или употреба на алкохол.
• Агада - тантра се занимава с антидоти за отрова.
• Расаяна – тантра/гериатрия/ - методи за подмладяване .
• Ваджикарана тантра /афродизиаци/ се занимава със репродуктивното здравето и желанието за потомство.
Аюрведичният лекар прави диагностика чрез използване на петте сетива. Например, използва преслушването, за да се наблюдава състоянието на дишането и говоренето. Изследването на Марма–точките е от особена важност. Има и акцент върху йога упражненията и медитацията. Основния тип хранене, което се предписва, е Сатвичната диета.

АЮРВЕДА ХРАНЕНЕ
В Аюрведа се отделя голямо значение на храненето като източник на жизнена енергия. В храненето се употребяват качествени пресни или прясно приготвени продукти. Тези продукти се употребяват в съответното време. Храната се приготвя в чисто помещение, с чисти дрехи и светли мисли, сервира се красиво, предлага се с любов и се консумира в спокойно състояние на ума и с дълбоко внимание към храната.
Аюрведите считали, че храната се състои от три вида:
• Храна със сатва гуна /енергиен заряд на благостта/ - продукти, които имат сочен, приятен маслен вкус и приятен аромат, като например – кайсия, портокал, диня, арония, круша, нар, елда, орехи, джинджифил, царевица, цариградско грозде, мандарини, морков, свежи плодове и зеленчуци, зърнени храни, подправки, млечни продукти, леща и други.
• Храна с раджас гуна /енергиен заряд на страстта/ - продукти с прекалено изразен вкус или мирис, прекалено люти, горчиви или солени блюда, суха, гореща, пикантна храна, тиквички, кишу, кефир, канела, лимон, ръж и праскова, салата, бадем, лешник, ечемичен булгур, слънчогледови семки, краставица, салатки, черен пипер, кафе, зелен чай и други.
• Храна с тамас гуна/енергиен заряд на невежеството/ - продукти, които не са пресни /приготвени са преди повече от 3 часа преди храненето/, месо, риба, яйца, гъби, лук, чесън, консерви, полуфабрикати, хляб, мая, спиртни напитки или всички продукти, които са минали процес на ферментация, различна от млечно-киселата.
В аюрведичния режим се препоръчват три хранения на ден. Ако храната е вкусна, тя е полезна, а ако не е вкусна не носи необходимата енергия и полза на тялото – храна дори и приготвена със здравословни продукти.
Непреходната стойност на аюрведичната медицина се основава на нейния холистичен подход, чрез който влияе цялостно на всички нива в човешкия организъм. През повече от 5 000-годишната си история тя натрупва огромен опит и знания в областта на превенцията и лечението, утвърждавайки уникалните си методи за повлияване на човешкото здраве. Аюрведа не се нуждае от доказване и проверка, защото е издържала теста на времето – най-безкомпромисният критерий в оценката на нейната значимост и ценност за човечеството.

ЗА РЕЗЕРВАЦИИ И ИНФОРМАЦИЯ:
+359 2 806 61 78 | +359 879 111 222 |
info@ayurvedabansko.bg
АДРЕС НА ОФИС В СОФИЯ: ул. Леге 5, ет.1 Офис Лъки Банско

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.