Физическите проявления на емоционалния стрес

За много от нас стресът е просто страничен ефект от ежедневието, с който сме се научили да се справяме или поне се опитваме. Важно е обаче да намерим начин да неутрализираме причините за стреса, защото в противен случай той може да наруши здравето ни.

Ежедневният стрес може да се прояви по различни начини, много от които са физически. На какво да обърнем внимание?

Липса на енергия

Стресът не засяга само ума, но влияе и физиологично, чрез освобождаване на хормона кортизол в кръвта. Резултатът е ускоряване на дишането и сърдечния ритъм и усещане за умора и летаргия.
Стресът може да бъде причина и за недоспиване, тъй като нарушава способността на организма да регулира биологичния часовник.

Отслабен имунитет

Когато стресът задейства освобождаването на кортизол в кръвообращението, той възпрепятства функцията на имунната система. Един от начините, по които прави това, е чрез потискане на хормона DHEA, който поддържа имунитета.

Промяна в хранителните навици

Стресът може да засегне нашите хранителни навици, като ни кара да вземем най-близкия шоколадов десерт.

Храненето по време на стрес често е причина за освобождаване на хормона на стреса – кортизол, което води до повишаване на апетита за т. нар. „комфортни“ храни.

От друга страна, много от засегнатите от стрес хора и губят апетита. Смята се, че зад това състояние също стои освобождаване на хормон, но такъв, който потиска апетита.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.