Оризът е въглехидратът, от който не трябва да се отказвате

Много хора се опитват да намалят теглото си, като се откажат от въглехидратите. И една от първите храни, която махат от режима си е оризът. Това обаче не е съвсем правилно, тъй като той спада към важните бавни въглехидрати, които всъщност имат доста ползи за тялото.

„Оризът е зърнеста храна, която се яде по целия свят – в Азия, в няколко африкански и европейски страни, както и в страните от Централна и Южна Америка.“ казва Дана Елис Хънс, старши клиничен диетолог в Медицинския център на UCLA и асистент в Fielding School of Public Health на UCLA.„Това е основна храна по целия свят.“

И не трябва да избягвате ориза поради това, което може да сте чули от някой така наречен „експерт“ по хранене. „Това не е храна, от която трябва да се страхуваме или да я превръщаме в злодей“, казва Елис Хунес.

Да, оризът е храна с високо съдържание на въглехидрати. Но въглехидратите не са лоши. Вашият мозък и мускули процъфтяват с въглехидрати (или глюкоза) и използват хранителните вещества като основен източник на енергия.

„Нашите мозъци използват пет грама глюкоза на всеки час, за да функционират“, казва Елис Хунес. Това са 120 грама глюкоза на ден. Една трета чаша варен ориз има 15 грама въглехидрати, като по този начин показва, че може да бъде част от здравословна диета, убедена е докторката.

„В зависимост от вашата храна или хранителни/културни предпочитания, можете да ядете ориз с боб, ориз в суши, ориз като гарнитура към азиатски ястия. Оризът може да бъде основната част от ястието, както в ризотото, или като част от ястието, както в паелята“, добавя Хунес.

Не всеки ориз обаче е еднакъв. Кафявият ориз често се смята за предпочитан пред белия ориз, но зърната всъщност идват от едно и също растение.

„Оризът представлява семената на зърнени или тревни растения, които растат в потопени във вода полета“, обяснява Анели Фогт фон Хезелхолт, основател на DietitianDoc. „По време на събирането и обработката, когато се отстранява само външният слой на обвивката, вие получавате кафяв ориз, който се счита за пълнозърнест. По-нататъшното отстраняване на обвивката и слоевете от трици оставя това, което познаваме като бял ориз“, казва тя.

„Оризът – особено кафявият – също е богат на фибри, манган, селен, желязо, магнезий, мед и витамини от група В. Фибрите, по-специално, могат да помогнат за храносмилането, да подобрят нивата на холестерола и да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго, което е важно за управлението на теглото“, допълва тя, добавяйки, че другите хранителни вещества в ориза подпомагат имунната система.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.