Вредните навици, с които съсипвате зрението си

Близо 3,5 милиарда души по света се нуждаят от очила, но около 1,1 милиарда не знаят, че имат някакъв проблем, защото не се грижат достатъчно за зрението си. Това показват данни на неправителствената организация OneSight, която има за цел да информира учениците от близо 50 страни колко е важна ранната диагностика на очите.

Според офталмолозите, има много вредни навици, които правим всеки ден и влияят негативно на нашето зрение. Вижте кои са те:

Продължително взиране в електронни устройства

Компютри, лаптопи, телевизори, мобилни телефони, таблети... Всички те имат екрани, които увреждат зрението. Дори и да не работите на компютър, със сигурност гледате любимото си шоу преди да си легнете или ползвате социалните мрежи на изгасено осветление.

Когато ние мигаме, очите се овлажняват постоянно. Но когато някой се взира в екрана по-продължително време, се получава дехидратация и окото става по-лениво. В този случай офталмолозите съветват да ползваме правилото 20/20/20 – тоест на всеки 20 минути сменяйте позицията на очите за около 20 секунди или си давайте кратка почивка, гледайки надалече.

Носене на неподходящи очила

Ако сте си купили слънчеви очила от обикновен магазин, а не оптика, то не се учудвайте, ако не виждате добре. Дори и да са хубави на външен вид, те едва ли имат защитни филтри за вредните UVA и UVB лъчи, които предпазват очите от увреждане.

От друга страна очилата с неподходящ за вас диоптър също влияят отрицателно на зрението ви. Ако не са предписани от офталмолог, има голяма вероятност да получите главоболие, мигрена, замаяност, както и други по-сериозни проблеми.

Прекалено експлоатиране на лещите

Носенето на контактни лещи не бива да бъде ежедневно. Причината е, че по тях могат да полепнат бактерии, които да предизвикат инфекции и да възпалят очите. Това се случва най-вече когато не се почистват редовно.

Лещите трябва да се сменят поне на 3 месеца или когато течността им за почистване свърши. Те трябва да се държат във специалните кутийки с разтвор и да се поставят с чисти ръце. Въпреки тези предупреждения, много хора не го правят, заради което посещават често лекарския кабинет с оплаквания.

Липса на ценни витамини и минерали

Нездравословното хранене се отразява зле не само на килограмите, но и на зрението. Тютюнопушенето и употребата на храни, в които няма достатъчно микроелементи, крие риск от повишаване на холестерола, поява на диабет тип 2, високо кръвно налягане. Всичко това рефлектира върху здравето на очите.

Витамините А, С, Е, B12, се борят със свободните радикали и предпазват ретината от увреждане. Лутеинът – вещество, което се съдържа в зеленолистните зеленчуци, също има тези свойства. Също така рибеното масло, което трябва да консумираме периодично, защото е богато на витамин D, има противовъзпалителни свойства и помага при сухота в очите.

Заспиване с грим

Няма нужда да ви казваме, че този навик е изключително вреден за кожата ви. Лягайки си с грим, много хора създават предпоставка за инфектиране на очите. Най-често това става след попадане на частици от спиралата, молива или сенките, например.

Липса на упражнения за очи

Преди години упражненията на Норбеков за намаляване на диоптъра бяха доста популярни. За съжаление много малко хора правят подобна гимнастика, защото смятат, че няма полза за зрението им.
Както спазвате препоръките на зъболекаря за миенето на зъбите с вода за уста и почистването с конец, по същия начин трябва да слушате съветите на офталмолога – на всеки час да излизате навън и да се взирате в далечината. Дори и да нямате проблеми със зрението, нищо не ви пречи да правите различни упражнения, за да го подобрите.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.