Как да се храним здравословно, когато нямаме време

<br />
<b>Notice</b>: Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Повечето от нас искат да се хранят здравословно, но дали всички можем да си го позволим? Както в повечето случаи, нещата опират до пари и време. 

Ако се запасите с трайни продукти като ориз, боб и леща, купувате сезонни зеленчуци и имате време да сготвите една-две класически бабини рецепти, можете да се научите да се

храните хем здравословно, хем икономично. Ако сте свръхзаети, но парите не ви притесняват, има достатъчно заведения, които предлагат здравословна храна. 

Проблемът е, че повечето пъти липсата на време и средства се допълват, добавяйки и стреса, който изсмуква енергията ни и ни кара да посегнем към първата бърза закуска, която се изпречи пред очите ни. Прибираме се уморени и нямаме сили да готвим? Взимаме нещо полуготово. Здравословното – от утре.

Ето още няколко причини, поради които може да сме убедени, че здравословното хранене не е за нас:

 • Нямаме нужното време да планираме менюто си и да пазаруваме за цялата седмица.
 • Изгладнели сме и се нахвърляме върху първото, което ни е подръка.
 • Пазаруваме, но така и не намираме време да сготвим предвиденото.
 • Трябва да готвим за семейството, а те не искат да се хранят като вас.
 • Трудно ни е да изпробваме нови рецепти. 
 • Здравословните, необработени храни не са ни вкусни.
 • Трябва да се храним, докато сме на работа, веднъж или повече.
 • Не сме планирали да се заредим с по-здравословни храни у дома.
 • Нямаме енергия да пазаруваме. 
 • Не ни се занимава да готвим сами за себе си. 

Всички тези проблеми няма как да се решат наведнъж, но блогърът Лео Бабаута от Zen Habbits предлага няколко малки стъпки, с които всеки от нас може да започне.

Те не изискват предварително планиране, пазаруване и готвене. Можете да се храните навън и винаги имате нещо подръка, когато сте гладни. За всяка седмица изберете да правите всеки ден едно от следните неща:

 • Пийте повече вода.
 • Пийте чай (всякакъв вид, но неподсладен)
 • Яжте зеленчуци за следобедна закуска – моркови, броколи, карфиол (може и с хумус).
 • Яжте плодове и ядки за (следобедна) закуска.
 • Яжте плодове или зеленчуци за гарнитура по време на едно от храненията си.
 • Яжте овесени ядки за закуска.

Изберете едно от тези неща и го правете всеки ден, докато свикнете. Ако изберете да ядете моркови за следобедна закуска, просто купувате моркови, почиствате ги и ги слагате в кутия, която взимате със себе си на работа. През останалото време ядете обичайните неща. Следобед, вместо бисквити или соленки, отваряте морковите.

Може би ви се иска да промените целия си начин на хранене отведнъж, но това няма да се случи – в един момент ще се уморите и ще се върнете към старото. Затова започнете леко.

Ако искате да предприемете следващата стъпка, освободете си 10 минути, в които да изчистите дома си от всички вредни неща – чипсове, бисквити, сладолед. Така няма шанс да посегнете към изкушението. 

Когато свикнете с една от изброените по-горе стъпки, прибавете следващото нещо от списъка. Важното е да е лесно и да може да го правите всеки ден. С времето ще направите достатъчно малки стъпки, за да промените целия си начин на хранене. Важното е да следвате правилото: едно по едно. 

По материал на Zen Habits

 

 

 

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.