Дори лекият стрес вреди на здравето

Дори лекият стрес може да доведе до възникването на хронични заболявания, информира статия в Journal of Psychosomatic Research.

Досега учените коментираха, че само силен стрес може да причини и физическо страдание. Като такива се приемаха загубата на близък, загуба на работа, развод, промяна на


местоживеенето, заболяване, системно недоспиване и др.

Психологически стресът се изрязва в изпитване на необоснована постоянна тревожност до депресия. Постоянното му поддържане влияе на здравословното състояние по един или друг начин, като в последствие той предразполага за развитието на възпалителни заболявания като артрит, както и захарен диабет, сърдечносъдови, белодробни болести като ХОББ.

Изследователите сега откриват и че стресът дори в ниска степен може да отключи хронично заболяване. Това е направено на база проучване на влиянието на стреса и социално-икономическите условия за възникването на хронични болести от екип на проф. Катарин Гейл от Университета на Саутхамптън.

За целта учените анализират данни от близо 17 000 души, участвали в проучването Understanding Society, като се съсредоточават върху връзките между стреса и диагнози като диабет, артрит, ХОББ и сърдечносъдови.

Споделялите, че изпитват «лек стрес» в последствие развивават 57% по-често артрит. Вероятността, да се прояви това ревматично заболяване при силен стрес е 110%, а при „среден“  - каквото и да значи това -  72%.

Подобни резултати екипът получава и при изучаването на връзката между стреса и сърдечносъдовите заболявания. При силен стрес рискът от ХОББ е 148%, при неговите средни стойности – 125%.

Не е било извеждането на заключение по отношение на захарния диабет. 

Според учените тези резултати показват необходимостта от провеждането на клиничен скрининг за влиянието на психологическия стрес като рисков фактор за развитие на заболяване. Изследователите са на мнение, че подобен анализ би помогнал да се откроят хората, нуждаещи се от първична профилактика срещу хронични заболявания, дори и при нисък стрес.

По думите на проф. Сайрус Купер получените данни имат потенциал да подобрят качеството на живот на множество хора, но и значително да се понижат разходите по лечението на тези хронични заболявания.

На следващ етап изследователите ще проверяват доколко избягването на лекия и умерен стрес може да повлияе честотата на хроничните заболявания.

На този етап учените обръщат внимание на това, че тревожността и депресията не бива да се подценяват и терапията им може да има значение за превенцията на неприятни заболявания.



 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.