Динята е полезна за очите, кожата, сърцето и ни предпазва от рак

Динята съдържа едва 30 ккал за 100 г, което позволява хапване според желанието. Плодът е богат на вода и захари, което го прави идеален продукт за освежаване в горещините. Под кората му се намират 92% вода, фибри и букет витамини и минерали, които го правят още по-полезен през летните месеци.



С една порция диня, която се равнява на около 150 г, си осигуряваме 21% от дневните нужди витамин С, 18% витамин А, 3% от витамините В1, В5 и В6, както и 5% калий и 4% магнезий. В динята се намират и други полезни вещества като каротини, от които бета-каротин и ликопен, аминокиселината цитрулин и смятания за уникален триптерпеноид – кукурбитацин Е.

Всички тези нутриенти се отличават с антираковата си специализираност. Известно е, че витамин С е със силен противовъзпалителен ефект и антиоксидант, елиминиращ действието на свободните радикали. Със същите характеристики се отличава и кукурбитацинът, който между другото, е характерно горчиво вещество повече срещано в краставиците. Има сериозни научни данни, че той потиска раковия растеж, както и конкретно, че спира раковите клетки на яйчника ES-2, което прави динята особено полезна за жените.

Ликопенът е вид каротеноид, на който динята дължи специфичния си апетитен цвят, също известен с антиканцерогенния си ефект. Има данни, че ликопенът възпрепятства възникването на ракови формации в храносмилателната система. Той въздейства върху инсулин-подобния растежен фактор (IGF), който е свързан с клетъчното делене и израждане на клетките. Високите нива  IGF се асоциират с повишен риск от рак. 

Динята е плод на сърцето. Полезните вещества в нея понижават рисковете за сърдечносъдовото здраве и влияят върху стойностите на артериалното налягане и холестерола в кръвта. Това отчасти се дължи на оксидантните свойства на ликопена. Но също така и на цитрулина, благодарение на който се повишават нивата на азотния оксид в организма, вследствие на това се разширяват кръвоносните съдове и се постига нормализиране на артериалното налягане.

Полезни за сърцето са и витамините А, В6, С, магнезият и калият.

Заради противовъзпалителните свойства на нутриентите в динята и най-вече заради рядката комбинация на витамин С и ликопен –– тя е особено подходяща за консумация при наличие на хронични заболявания. При експерименти се намира, че дори и при нездравословен хранителен режим, който е причина за възникването на възпалителни процеси в организма, чрез консумация на диня се постига понижаване на С-реактивния протеин, други маркери на възпалението и оксидативния стрес.

Ликопенът вероятно предпазва и забавя влошаването на свързаната с остаряването макулна дегенерация, която е причина за влошаване на зрението и слепота сред възрастните. Има данни и че подпомага здравето на мозъка и забавя прогресирането на едно от най-сериозните дементивни заболявания, каквато е болестта на Алцхаймер.

Ако не говорим за болести, динята е идеалният плод за подкрепа на спортуващи. Цитрулинът в нея намалява мускулната болка и зарежда с издръжливост по време на тренировка.

Високото съдържание на витамин С осигурява и синтеза на колаген от организма, който е ключов за младежкия вид на кожата и здравината на косата. Допълнително за здравия вид на кожата и нейния воден баланс роля играе и намиращия се в динята витамин А, а ликопенът и бета-каротинът от състава ѝ я предпазват от слънчево изгаряне. 

Богатството от фибри, в комбинация с водното ѝ съдържание, я правят подходящо средство за поддържане на редовен стомах.



До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.