Детокс диета - основни правила

Да възстановите форма и да отслабнете е лесно. Достатъчно е да се придържате към някои прости правила: премахнете токсините и излишните течности, намалете натоварването на стомашно-чревния тракт и нормализирайте киселинния баланс. Целта на детоксикационната диета е нормализирането на киселинността в организма,

споделят редакторите на MedikForum.

Един организъм, който не получава достатъчно вода и минерали, се опитва да ги извлече от костните и мускулните тъкани. В резултат на това тези "донорите" могат да бъдат изложени на различни заболявания. Според правилата на детокс диетата, в човешкото тяло постъпват по-малко храни, които нормализират киселинната среда, изхвърлят се токсини, а мастните натрупвания намаляват. 

Какво е необходимо:

1. Пийте повече вода. 

За прочистване на черния дроб, подобряване на усвояването на минерални вещества, ускоряване изгарянето на мазнини, може да се добави и лимонов сок (1 супена лъжица на 2,5 литра вода). 

2. Поддържайте оптималното ниво на рН 

Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци! Те съдържат достатъчно количество фибри и оказват положително влияние върху киселинността на организма. Когато планирате менюто си, гледайте то да е съставено от продукти, богати на протеини (риба, пиле, бобови растения) и здравословни мазнини (растителни масла, ядки, авокадо).

Не забравяйте също, че някои продукти могат да бъдат кисели по природа, но да станат алкални по време на храносмилането и обратно. 

3. Консумирайте повече детоксикационни продукти

Зелето е идеално за приготвяне на студени мезета, тъй като има почистващи свойства (те могат да бъдат подсилени чрез добавяне на кимион или ябълки към зелената салата). Увеличете съдържанието на антиоксидантните ензими. Цвеклото ще помогне за прочистване на черния дроб. Авокадото съчетава разтворими с неразтворими влакна, които прочистват червата. 

4. Изключете вредните продукти

Към тях принадлежат т.нар. "бързи" въглехидрати, алкохола. 

Продукти, които пречат на детоксикацията на тялото са

• бялото брашно 

• Рафинираната захар 

• Готварската сол 

• Рафинираните масла 

• Червеното месо 

• Млечните продукти, с изключение на киселото мляко с ниско съдържание на мазнини 

• Картофите под всякаква форма 

• Всички пържени храни 

• Продуктите, който имат в състава си подсладители, консерванти и оцветители 

• Храните от типа бързо хранене 

• Сладките напитки , включително газирана 

• Водата от чешмата

Незабавното заменяне на всички храни във вашата диета със здравословни е трудно. Затова не правете драстични промени, за да не се обезсърчите. Ако например не харесвате кафяв ориз, първоначално го пригответе с бял, като постепенно променяте пропорциите. Ако не обичате зеленчуците, първо добавете половин порция към менюто. Феновете на пикантните храни могат да добавят чесън и джинджифил към чинията си. Чесънът насърчава пречистването на кръвта, а джинджифилът ускорява метаболизма и кръвообращението.  Хапвайте много зелени салати, подправени с лимонов сок.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.