5 често срещани причини, поради които пълнеете в офиса

office

Доста хора, които работят на бюро, неизбежно натрупват излишни килограми. Седенето по цял ден може да има лоши физиологически ефекти върху тялото ви.

Ето какво можете да направите, за да предотвратите това.

Ядете в компания, дори когато сте се

нахранили

Рожден ден на колега, домашно приготвени бисквитки, тортата на баба – това са основните причини, поради които трупате килограми в офиса. Може и дори да не забележите как тези малки резенчета добавят по някой и друг милиметър към талията ви.

Решение: хората не могат да устоят на вкусната храна, когато е пред очите им. Можете да я сложите на не особено достъпно място в кухнята или просто да кажете учтиво „не“, когато колега ви предложи нещо за хапване.

Не контролирате хранителните си навици

От рано планирате какво ще хапнете през деня. Здравословен обяд в кафето е част от намеренията ви. Когато дойде време обаче, осъзнавате, че гладът ви измъчва. Денят е бил дълъг и тежък и не можете да каже „не“ на една хубава и голяма пица. Обещавате си обаче, че утре ще се придържате към здравословното хранене. Звучи ви познато, нали?

Решение: Направете списък с всичко, което ядете в рамките на една седмица. Този метод ще ви помогне да разберете колко пъти ще нарушили своя хранителен план и какво можете да направите, за да поправите това. Можете да си носите в офиса и някакви здравословни хапки, чрез които ще избегнете преяждане.

Светлината и температурата в стаята се отразява на апетита ви

Изследванията са открили, че слабо осветените стаи обострят апетита. Приглушената светлина в помещението се отразява на желанието ви да ядете повече. И обратното. Същото важи и за температурата.

Решение. Излезте навън, за да подишате чист въздух и да се разходите в слънчевия ден. Това може да стори чудеса с вашето тяло и дух. В случай, че в офисът ви е студено, вземете си топъл пуловер.

Работа в извънработно време

По-дългият работен ден се отразява и на вашето тегло. Липсата на свободно време означава, че вие най-вероятно ще пропуснете физическите упражнения. Недостатъчният сън пък дебалансира хормоните, регулиращи апетита, и увеличава този, който предизвиква глад.

Решение. Движете се! Когато нямате време за тренировки, използвайте стълбите по-често. Ходете, вместо да се качвате на автобуса. И не забравяйте да се наспите добре – физическата активност може да ви помогне и в това отношение.

Стресът и крайните срокове ви държат под напрежение

Постоянните нива на стрес в работата могат да са една от причините за напълняването. Ако те са твърде високи, в тялото ни започват да се отделят големи количества от хормона кортизол, който от своя страна ни кара а ядем по-мазни и сладки неща.

Решение. Физическата активност и добрият сън могат да помогнат и тук. Не забравяйте, че храната не е приятелят, който може да реши всичките ви проблеми. Можете да намалите стреса по най-различни начини. Например с помощта на медитация и упражнения за дишане и релаксиране.

Източник: BrightSide