Д-р Рами Хазбун – Ортопед гр. Пловдив

8502
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Д-р Рами Хазбун е завършил медицина във ВМИ Пловдив през 1990 г.
От 1991 до 1993 г. Ранна специализация в ОРБ Пловдив.
Специализира при проф. Солаков, клиника по „Ревматология” във ВМИ Пловдив.
От 1997 г. има частна практика.
Как да отгледаме здрави и красиви крачета на детето?
Д-р Рами Хазбун извършва профилактика на луксацията при новороденото!
ЗДРАВИ КРАЧЕТА
Как да отгледаме здрави и красиви крачета на детето?
Отглеждането на здрави кости започва още от ембрионална възраст. При раждането бебето няма напълно оформени стави. Костната структура е хрущялна. Това е необходимо, защото само така процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката –бебето се деформира и огъва според родовите пътища. Затова е много важно по време на бремеността майката да не приема повече от препоръчителната доза витамини и калций.
За съжаление дори защитено в утробата на майката, за детето има, макар и минимален риск, от луксация и дисплазия на тазобедрената става.
Луксация – измъкване на главата на бедрената кост извън тазовата ямка.
Дисплазия – недоразвита ямка на таза.
Фокусираме вниманието върху тазобедрената става, защото тя претърпява най-голямо развитие и носи основната тежест на тялото.
Ако луксацията и дисплазията не бъдат лекувани навреме, в по-късна възраст последствията са коксартроза.
Коксартроза – тежко инвалидизиращо заболяване, при което като крайна мярка, се налага подмяна на ставата с изкуствена.
Рискове за вродена луксация и дисплазия
1. Седалищно разположено дете
2. Два или повече плода
3. Едър плод
4. Фамилна обремененост
Рискове за придобита луксация и дисплазия
1.Трудно раждане
2. Повиване на детето след раждането
3. Грешно носене на бебето
4. Дондуркане или оттласкване на детето с крачета
ПРЕГЛЕДИ
ПЪРВИ ПРЕГЛЕД – до 1-ия месец
Почти няма вариант да влияем на оформянето на тазобедрената става по време на бремеността. Но е престъпление да не се погрижим за този въпрос веднага след раждането на детето.
Затова още до първия месец след раждането, бебето ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде прегледано и снимано ехографски за луксация и дисплазия. Единствено тази ранна диагностика може да установи дали детето има вродена луксация и /или дисплазия. Ако семейството няма възможност за такова изследване, поради отдалеченост, или липса на техника в района, непременно да направят рентгенова снимка около 4-ия месец на детето.
Какво представлява ехографското изследване?
Ехографското изследване на тазобедрената става е напълно безвредно и безболезнено за бебето. Преди години се чакаше детето за навърши 5-6 месеца, за да се направи рентгенова снимка.
Оказа се, че тези месеци може да са фатални. Не случайно проф. Борислав Владимиров (един от водещите специалисти в тази област у нас) нарича първата седмица от раждането „златна седмица” за правилното развитие на тазобедрената става. Точно в този период е изключително важно детето да лежи по гръб с разтворени крачета. Само тази поза осигурява правилното развитие на ставата.
Ако изследването покаже отклонение от нормата, лекарят преценява какво лечение е необходимо :
* специални упражнения до навършване на 6 месеца
* профилактични гащички
* регидни абдукционни гащички, тип фрейка (с твърдо дъно)
* стременца на Павлик (каишки)
* апарат на Ханаусек
* оперативно лечение
Колкото по-рано се установи проблемът, толкова по-леко е лечението и корекциите са по-близо до пълното възстановяване.
Например: Ако луксацията се „хване” до 1-ия месец – шансът детето да се възстанови напълно, без последици за ставата, крачетата и походката, е почти 100%. И това става по най-безболезнения начин – само с упражнения и профилактични гащички. В страна като Германия е задължително тези гащички да се носят от самото раждане до 6-ия месец.
Ако луксацията се установи при дете на 6 месеца, корекцията става чрез стременцата на Павлик, по-популярни у нас като „каишки”. За съжаление обаче едва 65% от децата се възстановяват. При останалите 35 на сто се налага по-драстична мярка – Апарат на Ханаусек. Това лечение е много тежко за бебето и родителите, защото детето престоява в апарата 1 година без да се вади от него. Дори не се къпе.
Затова горещо препорачвам : Не отлагайте прегледа на детето си!
ВТОРИ ПРЕГЛЕД – на 5 месеца
Контролното ехографско изследване се прави при навършване на 5-ия месец.
Прегледът е по това време, защото тогава се появяват ядрата на вкостяване на бедрената кост. Целта е да се провери дали ставата се развива нормално. А това е така, когато родителите, и най-вече майката, изпълняват стриктно препоръките от първияя преглед на бебето. Когато няма установена луксация или дисплазия, трябва да се спазват следните;:
ТРЕТИ ПРЕГЛЕД – на 2 годинки
До втората си годинка децата все още са „хрущялни човечета”. По времето, когато вече се изправят и се опитват да ходят, крачетата им се изкривяват от собствената тежест. Стават О-образни, или Х-образни. Това не бива да ви тревожи . Изкривяването е физиологично и с времето ще се оправи. Процесът обаче продължава до 5-ата годинка на детето. Дотогава трябва да знаете следното: При Х-образното краче детето стъпва на вътрешния ръб на стъпалото, а петичките бягат навън. Малчуганите с О-образни крачета, стъпват на външния ръб на стъпалото, т.е. петичките бягат навътре. Затова от 2 до 5 годинки, децата трябва да носят обувки с твърд форд, за да може той да коригира петата.
Прегледът има за цел да установи три основни неща:
1.Дали изкривяването е в рамките на нормата.
2. Има ли пропадане на свод (дюстабан).
3. Дали походката на детето е правилна.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.