Д-р Гълъбина Тарашоева - Психиатър, Психотерапевт, Психодрамист гр. София

12268
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Д-р Гълъбина Тарашоева е специалист по психиатрия.
Става психиатър, за да работи психотерапия.
Завършва медицин през 1979 г., когато психотерапия се правеше от няколко млади психолози и психиатри – ентусиасти, в подземните етажи на първа психиатричната клиника, в извънработно време и без заплащане. Без възможности за институционално обучение в каквато й да е съвременна форма на психотерапия, без легален достъп до психотерапевтична литература, но с много ентусиазъм, сериозна мотивация и отговорност, бяха направени първите практически стъпки в групово-динамичната психотерапия, индивидуалната, а по-късно и в арт-терапията, фамилната психотерапия и системния подход. В края на 70-те и началото на 80-ти години бяхме успели да се запознаем с произведенията на няколко водещи в тези сфери автори и работехме на принципа на взаимно обучение и на взаимна супервизия с цялата необходима отговорност и посветеност. А класическите психиатри ни иронизираха публично. Но в себе си някои от тях ни се радваха, други ни завиждаха.

През всички години от тогава до сега успях да запазя и развия в себе си и двете роли – психиатър и психотерапевт, без сериозен междуролеви конфликт. Ценя си ги и двете.
Когато заедно с другите млади ентусиасти – underground-психотерапевти – откривахме арт-терапията и системния подход, въпреки че тези методи ме привличаха, аз не бях от най-ентусиазираните им последователи. Но когато в 1986, на конгреса на IAGP в Загреб срещнах психодрамата, разбрах, че това е моят метод. Следващите 3 години посветих на това, психодрамата да пробие желязната завеса и да дойде у нас.

По-късно имах невероятния шанс да уча от водещи психодраматисти като Зерка Морено, Дейвид Кипър, Моника Зурети, Гьоран Хьогберг, Габриеле Визман Брун, Бернхард Ахтенберг, Роберто де Иноченцио, Пиер Фонтен, Шантал Нев, Сю Даниел, Грете Лоиц, Ела Мей Шеарон, Марша Карп, Илейн Сашноф, Ева Фалстрьом и много други.
Веднага след като се дипломирах като психодрама терапевт, през 1993 г., основах първия психодрама център у нас – Психодрама център Орфеус с подкрепата на проф. Дейвид Кипър от Чикаго. От тогава и до сега с удоволствие обучавам психодраматисти. Като съосновател на ФЕПТО (Федерация на eвропейските психодрама тренинг организации), имах шанса да ползвам опита и на всички водещи обучители в Европа.
До 2003 г. практикувах индивидуална и групова психотерапия в кабинет “Неврози и психотерапия” на Софийския психодиспансер, както и в частната си психотерапевтична практика Орфеус. През 2003 г. поех ръководството на Консултативно неотложно отделение на психодиспансера, но запазих психотерапвтичната практика в Орфеус.
В спешната психиатрична помощ ме отведе интересът към кризисните интервенции. Колкото и да е трудно, в ситуацията на психиатрична спешност също е важно да запазим психотерапевтичния подход и отношение. Те са необходими както за болния, така и за близките му – които поради случващото се, също са в криза.
С изграждането на Отделението с висока степен на сигурност към диспансера през 2005г, както и с програмата Мобилна психиатрия (2005 – 2007 г.), предоставяме шанс на хора в психично състояние – водещо до рисково поведение, да получат спешна помощ и/или кризисна интервенция, близо до дома си и близките си.
В Психодрама център Орфеус освен с обучение на професионалисти, включени в пълна програма за психодрама-асистенти и психодрама-терапевти, провеждам обучения в психотерапевтичен подход по заявка от различни възложители в социалната сфера – Агенцията по заетостта, неправителствени организации, психодиспансери и др.
Прилагам психодрамата като метод за обучение в различни умения, за екипно консултиране, така и за супервизия на професионалисти от помагащите професии.
Голямо удовлетворение ми носи и работата на Плейбек театър Орфеус, който въпреки динамиката в състава на трупата си, успява искрено да вълнува и радва публиката на представленията си.

Психиатрична практика Орфеус – АИПСМПП предлага:

* Психиатрични прегледи и лечение
* Индивидуална психотерапия
* Терапевтична група за паническо разстройство
* Консултиране и терапия на семейства и двойки
* Групи за развитие на личностовия потенциал

Поле на дейност:

* паническо разстройство, тревожни разстройства,
* посттравматично стресово разстройство,
* адаптационни разстройства,
* синдром на прегаряне,
* житейски кризи, възрастови кризи, семейни и брачни кризи, загуби
* депресивни разстройства,
* психотични състояния, шизофрения и шизофренни разстройства,
* афективни разстройства,
* психосоматични разстройства

Работно време – след предварително записване на час по телефона се предоставят 50 минутиза консултация, преглед, споделяне на преживявания свързани с боледуването, и терапевтична сесия.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.