БУОНА ВИТА - дом за възрастни

19846
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Първият частен дом за възрастни хора в България „Буона вита“ („Добър живот“) – активен дневен цетър с аналогична функция на хоспис, е открит на 09.10.1999г. от д-р Христови в кв. Княжево – София.

Това е първият лицензиран от Социалното министерство дом за възрастни хора регистриран според Закона за социално подпомагане.

По-късно бяха открити домове за възрастни хора в гр. Банкя и кв. Бояна – София.

След пълноправното членство на България в Европейския съюз възникна необходимостта да бъдат въведени всички европейски стандарти и норми.

На 01.09.2008г. в Горна баня – София, отвори врати новият, изграден по предварителен архитектурен проект дом за възрастни хора на д-р Христови, покриващ напълно съответните европейски изисквания, а всички дотогава съществуващи домове бяха закрити

 

Този дом със спомагателна функция на дневен център или хоспис

, бе създаден като алтернатива на така познатите ни досега домове за възрастни хора с единствената хуманна и благородна цел – да осигури такива условия на живот, че възрастните хора постъпили в него да получат обгрижване и обслужване на качествено различно ниво, с различно човешко отношение, битова среда, хранене съгласно индивидуалното здравословно състояние и свободен режим на обитаване.

Черпейки опит от двугодишния си престой в социален дом – Италия, д-р Христов въведе в България на практика най-доброто в обгрижването, обслужването и социализацията на постъпилите в дома за възрастни.

ГРИЖИ

Възрастните хора се радват на всички необходими удобства

– стая със самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, хидравличен асансьор за шест човека, дневна с трапезария за хранене, а системата за денонощно видеонаблюдение от медицинската стая и пожароизвестяването обезпечават безопасността им.

Дворът и парковата част около сградата дават възможност за отдих и разходки на чист въздух.
Организират се празнични концерти и тържества.

Важно е да се отбележи постоянният 24-часов надзор над хората в дома

, стройната организация на работа и особено експедитивната реакция в случаите на спешност.
Изготвя се дневно и седмично хранително меню според индивидуалното здравословно състояние и се прилагат съответните диети.

Условно домуващите са разграничени в три групи:

  • 1) автономни (самообслужващи се на крак хора);
  • 2) хора, които се придвижват с помощта на персонала (с придружител);
  • 3) на легло, с необходимост от обгрижване и обслужване на място със съответните медицински манипулации аналогични на необходимите изисквания на хоспис.

След задълбочен разговор и среща в дом за възрастни хора „Буона вита“

между ръководството и близките на новопостъпвашия, се изготвя индивидуален план, като бъдещият домуващ се категоризира в една от горните три групи, и се начертава индивидуален план за обслужване, като домуващ в дом за възрастни, дневен център или хоспис.
Така новопостъпилият родител е спокоен, а близките – сигурни и спокойни за него.

Ние поставихме началото. Сега поставяме нов мащаб в социалните домове на България. Защото нашите родители заслужават да живеят добре. Защото ги има! Помислете и вие за тях.
Д-р Таня и Вихрен Христови

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.