Бойка Павлова старши рехабилитатор по физикална и рехабилитационна медицина към II-ра клиника във ВМА - София

31933
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Бойка Павлова е специалист по физикална и рехабилитационна медицина.
Старши рехабилитатор е в Клиниката по физиотерапия и рехабилитация на Военно-медицинската академия в София.
Преминала е специално обучение в Клиниката "Фьолди", Цинтерхартен, Германия, за техника за мануален лимфен дренаж.
Бойка Павлова практикува и в Студио Релакс в град София.
Студио Релакс е създадено през 2004 г. с цел да бъде най-доброто в областта на лечебните и козметични процедури.

Студио Релакс е първият частен Център за Възстановяване и рехабилитация на ЛИМФЕДЕМИ, с процедурата МАНУАЛЕН ЛИМФЕН ДРЕНАЖ, създаден през 2004г. Нашите специалисти са обучени по методиката на професор Михаел Фьолди.


Предлагани услуги:

- Лечение на Лимфедем
- Вега тест
- Масажи
- Пресотерапия
- Нехирургическа липосукция
- Кавитация
- RF-Лифтинг
- Kinesio Taping
- Power Board
- Боуен
- Солариум MegaSun

Лечение на Лимфедем
Студио Релакс е първият частен Център за възстановяване и рехабилитация на лимфедеми, който предлага процедурата МАНУАЛЕН ЛИМФЕН ДРЕНАЖ. Центърът отваря врати през 2004 г. Нашите специалисти са обучени по методиката на професор Михаел Фьолди.

Лечение на лимфедем – възстановяване и рехабилитация с процедурата мануален лимфен дренаж
Какво представлява едемът?

Едемът е последица от нарушено равновесие в транспортирането на междуклетъчна течност, като последица от него е абнормално събиране на вода в тъканите. Хроничният лимфедем е болестно състояние на организма, отговорно за трайното и прогресиращо увеличение на обема на крайниците (а понякога и на тялото) в следствие на лимфен застой, причинен от различни промени в лимфната система.

За златен стандарт в терапията на лимфедем се приема т.нар пълна противооточна (деконгестивна) терапия (CDT), която е комбинация от няколко метода – мануален лимфен дренаж, компресионно бандажиране, упражнения и грижа за кожата.

Хроничният Лимфедем може да се раздели на две групи: първичен – когато отокът се дължи на вродени аномалии на лимфната система, и вторичен – когато заболяването е последица от външни причини – оперативни интервенции, травми и др., които предизвикват механично притискане на лимфните пътища, лимфен застой и оток на тъканите. При лимфостатичния едем се различават 3 различни стадия:

Първи стадий: Счита се за комплексно обратим и при него не се наблюдава фибросклерозиране. Тъканта е мека, отсъства болка и няма промяна в цвета на кожата. При натиск с пръст остава ясна следа. Когато обиколката на определено място на крайника се е увеличила с 2 см. или обемът е нараснал с 200 мл. в сравнение с контралатералното място, говорим за лимфедем.
Втори стадий: Започва фибросклерозиране на тъканите. Това състояние е необратимо, тъй като фиброзите може да бъдат размекнати, но не и елиминирани. Отеклата тъкан започва да се втвърдява и при натиск остава само плитка вдлъбнатина. До този етап по принцип лимфедемът не предизвиква болка.
Трети стадий: Обозначава се още и като лимфатичен елефантиазъм. Фибросклеротичното преструктуриране на тъканите вече е много напреднало. С подходящо лечение (мануален лимфен дренаж или МЛД) това състояние действително може да се подобри, но на този етап не е възможна комплексна обратимост.
В трети стадий част от протеините преминават в гел, а мастната тъкан се увеличава. Ако едемът просъществува по-дълго, се получава вътрешно-клетъчен едем, който води до бърза клетъчна смърт. Фиброзирането на съединителната тъкан се разпростира и върху разположените в тъканта лимфни пътища, артерии и вени.

Вторичният лимфедем на горните крайници, който се нарича още постмастектомичен лимфедем, е класическа индикация за мануален лимфен дренаж.

Става дума за механично възпрепятстване на лимфния поток заради предхождащо отстраняване на аксиларни възли. Около 60% от всички вторични лимфедеми се появяват след заболяване от рак на гърдата. Последните данни сочат, че този едем се развива при 20% от всички оперирани от рак на гърдата пациенти и е последица от лъчетерапия.

Как действа МАНУАЛНИЯ ЛИМФЕН ДРЕНАЖ?
Терапевтичният ефект на мануалния лимфен дренаж се крие в неговото многостранно въздействие. След мануалния лимфен дренаж се наблюдава спадане на отока, обезболяване, отпускане на скелетната мускулатура. Тези многостранни ефекти от МЛД обясняват многообразието от терапевтичните възможности на процедурата.

Продължителността на този тип лечение на лимфедем с МЛД е между 30 минути и един час. Всекидневно се правят между 10 и 20 процедури, след което се провежда поддържаща терапия 1-2 пъти седмично. След 6 месеца курсът на лечение се повтаря.

Следва да се има предвид, че успоредно с мануалния лимфен дренаж при лечението на лимфедема не бива да се пренебрегва бандажирането. Само комбинацията от тези два елемента води до успешно лечение. Компресивната превръзка се осъществява чрез нискоеластични бинтове по специална методика – равномерно и конусообразно, като бандажът трябва да се носи 24 часа. Едва след постигане на стабилен терапевтичен резултат, бандажирането може да се замести с компресивен ръкав, който през нощта се сваля. Специално подбран комплекс от упражнения допълва и подпомага ефекта на лечението.

От особена важност е да се знае, че пациенти с лимфедем не подлежат на класически дълбок масаж, тъй като той влошава състоянието на засегнатия крайник. Подходящ за този случай е мануален лимфен дренаж.

За да бъде успешно лечението чрез мануален лимфен дренаж, е необходимо и съдействието на пациента. Той участва активно в своето лечение и бива обучаван за правилно поддържане на постигнатия резултат. Положението на едемната ръка по възможност трябва да е на височината на раменете, да не се оставя да виси надолу и да се избягва лежането върху нея. Необходимо е ръката да се раздвижва начесто за кратко време и леко – с оглед предотвратяването на появата на хипотрофия. Мускулните контракции стимулират венозното и лимфатичното отичане.

Пациентът трябва да пази едемната ръка от най-малките наранявания. Болната ръка не бива да бъде подлагана на вземане на кръв, инжекции, мерене на кръвното, работа в градина без ръкавици, носене на тежки предмети, нараняване целостта на кожата и др. В случай на кръвонасядане вследствие на нараняване, незабавно трябва да се направи мануален лимфен дренаж. Не бива да се допуска и притискане на крайника от облеклото, например – презрамките на сутиена трябва да са широки, за предпочитане са леките гръдни протези. Опасността от едем нараства при наднормено тегло, затова е важно ежедневната храна да е бедна на готварска сол.

Следоперативният мануален лимфен дренаж се препоръчва профилактично, защото чрез него се лекува субклиничният едем.

Какъв е резултатът от МАНУАЛЕН ЛИМФЕН ДРЕНАЖ?

Процедурите с мануален лимфен дренаж водят до активиране на лимфната система, отокът на крайника чувствително намалява и се подобрява тургурът на кожата (тя става розова, еластична, без петна). Пациентът усеща крайника по-лек, подвижен и по-мек. Чрез мануален лимфен дренаж се постигат трайни резултати и успешно възстановяване на лимфедемния крайник.

Трябва да се знае, че лимфедемът не се лекува медикаментозно, затова бъдете внимателни към най-ранните симптоми. При първи признаци на болка, дискомфорт и оток, потърсете специалист. Мануалният лимфен дренаж се прилага с голям успех и в козметиката, тъй като намалява ефективно обиколката на крайниците, затова е подходящ за лечение на един най-нежеланите състояния на крайниците при жените – целулита.


Екип:

- ЕВГЕНИ ПАВЛОВ - Управител



- АНИ СТОЯНЧЕВА
Физиотерапевт – дипломиран магистър към Медицински Университет, гр. София.
Специалист по Мануален Лимфен Дренаж с над 10 годишен стаж по методиката на M. Földi
Специалист по акупресура
Специалист по акупунктура
Специалист по Аромотерапия
Специалист по Мекотъканна мобилизация на лумбосакрална област и долен крайник
Специалист по Мекотъканна мобилизация на цервико-торакална област и горен крайник
Специалист по Proprioceptive Neuromuscular Facilitation and Mulligan Concept



- БОЙКА ПАВЛОВА
Магистър по кинезитерапия и рехабилитация към Медицински Университет гр. София.
Специалист по Мануален Лимфен Дренаж с над 15 годишен стаж по методиката на M. Földi



- ВАНЕСА ИВАНОВА
Рехабилитатор -професионален бакалавър към Медицински Колеж гр.София
Специалист по Мануален Лимфен Дренаж с над 2 годишен стаж по методиката на M. Földi.



- ДИМАНА КАШМЕРОВА
Физиотерапевт-дипломиран бакалавър към Медицински Университет, гр. София. Магистър по Здравен Мениджмънт към МУ-София.
Специалист по Мануален Лимфен Дренаж с над 3 годишен стаж по методиката на M. Földi.

Допълнителни контакти


гр. София, ул. Др. Стефан Сарафов 20 [виж карта]

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.