Кое е правилното време за консумиране на някои храни?

baba

Колкото и да обръщаме все по-голямо внимание на здравословното хранене, не винаги съумяваме да се храним редовно и правилно. 

И не е достатъчно просто да подбираме здравословна храна. Ако искаме максимална полза, трябва да я консумираме в подходящото време. В противен случай тя би ни донесла повече вреда. Пробвайте и ще усетите разликата.

1. Мляко – Най-добре е да се пие вечер

Експертите казват, че най-доброто време за консумиране на мляко е преди лягане, тъй като то се усвоява по-дълго време, което води до сънливост. Когато пиете мляко вечер, тялото ви се отпуска, а докато почивате клетките абсорбират по-добре хранителните вещества.

Най-вредно е да пием мляко сутрин, поради факта, че сутрин сме по-активни, а млякото е трудносмилаемо, което води до дисбаланс в нашата диета.

2. Ориз – Най-добре е да се консумира на обяд

Идеалното време за консумиране на ориз е на обяд, тъй като метаболизмът през деня е много по-интензивен от вечерта, плюс това имаме възможност да изразходим въглехидратите.

Най-вредно е да ядем ориз вечер, тъй като високото съдържание на нишесте ще доведе до усещане за подуване на корема през цялата нощ. В допълнение, консумацията на ориз през нощта може да доведе до излишък на килограми, тъй като той се усвоява по-дълго време, а тялото ни е в пълен покой.

3. Кисело мляко и извара – Най-добре – следобед

Когато ядем млечни продукти през деня, те помагат за смилането на храната и за успокояването на храносмилателната система. Тези храни са богати на пробиотици, които помагат за здравословното храносмилане.

Най-вредно е вечер

Киселото мляко и изварата, изядени вечер, оказват силно влияние върху дихателната система. Те водят до прекомерно образуване на секрети, което пък може да предизвика кашлица.

4. Сладки – Най-добре е да се ядат сутрин

Сладолед, шоколад, бисквити и др. трябва да се консумират сутрин. Това се дължи на факта, че инсулинът най-добре усвоява захарта по това време на деня. Освен това през деня сме по-активни и нашето тяло може да изгаря повече въглехидрати през деня.

Най-вредно е вечер

Сладките храни през нощта водят до натрупване на излишни мазнини в тялото, тъй като през нощта нашата физическа активност е на най-ниско ниво.

5. Бобови растения – Най-добре вечер

Бобовите растения са богати на фибри и вечер помагат в храносмилането и понижаването на холестерола. В допълнение, те допринасят и за здрав сън.

Най-вредно е сутрин

Избягвайте храни като леща, боб и други бобови растения сутрин или на обяд, тъй като те повишават апетита и ни подтикват да ядем повече през деня.

6. Банани – Най-подходящото време за тях е на обяд

Бананите са богати на фибри, което допринася за храносмилателния процес. Също така, бананите помагат да се неутрализират или поне намалят киселините. Бананите са незаменими за поддържане на енергийните нива през целия ден и са страхотни като лека закуска преди тренировка.

Най-вредно е да се ядат вечер

Вечер бананите увеличава образуването на секрети, поради което могат да предизвикат кашлица. Не се препоръчва да се яде банан на празен стомах, тъй като е богат на магнезий, което пък може да предизвика стомашни проблеми.

7. Ябълки – Най-добре е да се ядат сутрин

Ябълките съдържат пектин, който подобрява перисталтиката, помага храносмилането и премахва канцерогенните вещества от тялото.

Най-неподходящо е да се ядат ябълки вечер

Ябълките предизвикват отделятено на големи количества киселини, което може да доведе до сериозен дискомфорт.