Канадски лекари протестират СРЕЩУ увеличение на заплатите им

doc

Над 700 лекари и медицински специалисти от канадската провинция Квебек се включиха в протестна декларация срещу увеличението на заплатите им, договорено от местните синдикати, съобщават световните медии.

Според тях възнагражденията им и в момента са прекалено високи и несъразмерни с тези на останалите здравни работници.

 

Лекарите искат допълнителните средства, които ще бъдат използвани за увеличение на заплатите им, да отидат за ръст във възнагражденията на медицинските сестри или да се върнат обратно в здравната система.

Най-голям брой от протестиращите съставляват общопрактикуващите лекари, като към тях се присъединяват и други медицински специалисти, както и стажанти, и студенти по медицина.

По данни на Канадския институт за здравна информация от септември 2017 г., средната заплата на лекар в Квебек е 261 000 долара годишно.

Един семеен лекар получава средно 212 000 долара годишно, а заплатата на хирурзите е 354 000 долара на година. Тези суми не включват заплащането за извънреден труд.

Медицинското образование в страната струва на студентите между 2500 долара и 20 000 долара на година. То се подпомага от областните управи, а заплатите на лекарите идват от Министерството на здравеопазването.

 

Източник:Profit.bg