Два пъти повече са случаите на хепатит от началото на тази година

Hepatite

От началото на тази година досега имаме почти два пъти повече случаи на хепатит, в сравнение с 2016 г. Това каза в интервю за Фокус проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за регистрирания взрив на заболели от хепатит А в циганския кв. „Изток“ в Луковит.

 

„Това говори, че хепатит А се е увеличил. На какво се дължи това? Обикновено, когато някои слоеве от населението започват да живеят сравнително по-хигиенни условия, те не са в съприкосновение на вируса на хепатит А. Той се предава като т. нар. „болест на мръсните ръце“.

Обикновено е свързан или с недобро водоснабдяване, непроверени води, и с по-ниско хигиенно ниво и немиене на ръце. Когато условията с годините се подобрят, тогава хората не боледуват като бебета и деца от този хепатит“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му при влошаването на битовото състояние и проблеми във водоснабдяването, попадане на фекални води във водопроводната чиста вода, недостатъчно хигиенно състояние и миене на ръцете, е възможно да се получат взривове от инфекция при неваксинирани хора и такива, които не са преболедували и нямат изграден имунитет. Според него това обикновено е притеснително, защото едновременно се разболяват много хора.

„На сайта на Националния център по заразни болести има данни за всички 60 заболявания, които представляват опасност за общественото здраве, инфекциозни са и срещу които трябва да се взимат мерки. При рубриката хепатити виждаме, че ако миналата година до септември сме имали около 900 случая, сега през 2017 г. имаме регистрирани около 1700 случая“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.