„БУОНА ВИТА“ – дом за възрастни

ml15

Първият частен дом за възрастни хора в България „Буона вита“ („Добър живот“) – активен дневен цетър с аналогична функция на хоспис, е открит на 09.10.1999г. от д-р Христови в кв. Княжево – София.

Това е първият лицензиран от Социалното министерство дом за възрастни хора регистриран според Закона за социално подпомагане.

По-късно бяха открити домове за възрастни хора в гр. Банкя и кв. Бояна – София.

След пълноправното членство на България в Европейския съюз възникна необходимостта да бъдат въведени всички европейски стандарти и норми.

На 01.09.2008г. в Горна баня – София, отвори врати новият, изграден по предварителен архитектурен проект дом за възрастни хора на д-р Христови, покриващ напълно съответните европейски изисквания, а всички дотогава съществуващи домове бяха закрити

 

Този дом със спомагателна функция на дневен център или хоспис

, бе създаден като алтернатива на така познатите ни досега домове за възрастни хора с единствената хуманна и благородна цел – да осигури такива условия на живот, че възрастните хора постъпили в него да получат обгрижване и обслужване на качествено различно ниво, с различно човешко отношение, битова среда, хранене съгласно индивидуалното здравословно състояние и свободен режим на обитаване.

Черпейки опит от двугодишния си престой в социален дом – Италия, д-р Христов въведе в България на практика най-доброто в обгрижването, обслужването и социализацията на постъпилите в дома за възрастни.

ГРИЖИ

Възрастните хора се радват на всички необходими удобства

– стая със самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, хидравличен асансьор за шест човека, дневна с трапезария за хранене, а системата за денонощно видеонаблюдение от медицинската стая и пожароизвестяването обезпечават безопасността им.

Дворът и парковата част около сградата дават възможност за отдих и разходки на чист въздух.
Организират се празнични концерти и тържества.

Важно е да се отбележи постоянният 24-часов надзор над хората в дома

, стройната организация на работа и особено експедитивната реакция в случаите на спешност.
Изготвя се дневно и седмично хранително меню според индивидуалното здравословно състояние и се прилагат съответните диети.

Условно домуващите са разграничени в три групи:

  • 1) автономни (самообслужващи се на крак хора);
  • 2) хора, които се придвижват с помощта на персонала (с придружител);
  • 3) на легло, с необходимост от обгрижване и обслужване на място със съответните медицински манипулации аналогични на необходимите изисквания на хоспис.

След задълбочен разговор и среща в дом за възрастни хора „Буона вита“

между ръководството и близките на новопостъпвашия, се изготвя индивидуален план, като бъдещият домуващ се категоризира в една от горните три групи, и се начертава индивидуален план за обслужване, като домуващ в дом за възрастни, дневен център или хоспис.
Така новопостъпилият родител е спокоен, а близките – сигурни и спокойни за него.

Ние поставихме началото. Сега поставяме нов мащаб в социалните домове на България. Защото нашите родители заслужават да живеят добре. Защото ги има! Помислете и вие за тях.“
Д-р Таня и Вихрен Христови

КОНТАКТИ

„БУОНА ВИТА“ – дом за възрастни
Адрес: Гр. София кв."Горна баня", Бул. "Никола Петков" №122
Тел.: 02/850 12 60; 0888 722 607; 0888 330 125
Web site: http://www.buonavita-bg.com

Facebook