Алкохол и бременност – дали и защо не ?

alk

Алкохолът често съпътства живота ни – от символичната наздравица за някой повод до регулярния му прием. Въпреки, че е доказан тератогенния (увреждащия) ефект на спиртните напитки върху плода, 10,5% от бременните според канадско проучване не преустановяват употребата им, докато износват децата си. Затова е важно да се представят и най-новите лекарски препоръки относно алкохола и бременността.

Ако си бременна или планираш забременяване, най-безопасното решение за следващите 9 месеца е консумацията на алкохол да се преустанови. Пиенето по време на бременност може да доведе до увреждане на плода, като колкото повече алкохол се приема, толкова повече нараства рискът.

Препиването е вид поведение, което се оказва рисково за протичането на нормална бременност. Препиване за жена значи прием на 4 или повече питиета в рамките на 2 часа или алкохолна концентрация в кръвта над 0,8 промила. Това поведение крие своите рискове, защото според статистически проучвания повече от 50% от случаите на забременяване са непланирани и много жени приемат алкохол без да знаят, че са бременни.

Рискът е минимален за жена, която приема само малки количества алкохол преди или по време на бременност. Проблемът на алкохола обаче е, че не съществува граница, определено количество, прескачането на което да се счита за силно увреждащо. Тоест дори и минимално количество алкохол би могло да има потенциално неблагоприятно действие върху феталното развитие.

Има изследвания, които показват увеличена честота на бебета с поднормено тегло, преждевременно раждане и интраутеринна ретардация при бременни, които са пиели повече от 1 единица алкохол на ден. Една единица алкохол е 10 мл чист алкохол, което е равно на 218 мл сайдер (4,5%) или 76 мл вино (13%), или 25 мл уиски (40%), или 250 мл бира (4%).

Уврежданията, причинени от алкохола, са различни, с различна тежест и се обединяват от термина Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD), като най-тежката последица от алкохола се нарича фетален алкохолен синдром. Това представлява сериозно състояние при децата, което се характеризира с рестрикция на растежа, лицеви аномалии, поведенчески разстройства със засягане на централната нервна система.

Затова скринингът за прием на алкохол на бременна при първата консултация с акушер-гинеколог е важен. Той е изключително прост и се състои в задаване на следните няколко въпроса: „Кога беше последния път, когато пихте?’, „Намирате ли за приятен приема на една-две напитки?”, „През изминалия месец-два пиели ли сте една-две напитки?”.

При положителни отговори или отговори, насочващи към консумация на алкохол, се преминава към второ ниво на скрининг, което представлява уточняващи въпроси, свързани с алкохолните навици. Тук вече се търси зависимост или злоупотреба с алкохол. Въпросникът се нарича T-ACE (Tolerance, Annoyed, Cut down, Eye-opener) и е един от многото, които съществуават за бърза оценка на алкохолната употреба.

Въпросите са четири:

1. След кое питие усещате ефекта на алкохола? (Tolerance);
2. Някой разстройвал ли Вие е с коментарите си относно Вашите навици, свързани с употребата на алкохол? (Annoyed);
3. Чувствате ли понякога, че е нужно да ограничите пиенето? (Cut down);
4. Понякога пиете ли след ставане? (Eye-opener).

Оказва се, че при бременните с 1-2 положителни отговора голям успех е водено на спокоен разговор с тях и разясняване на вредата от консумацията на алкохол по време на бременност. За тях е необходимо да се създаде доверие между лекар и пациент, да се чувстват сигурни и несъдени по време на консултациите.

За тези с повече от 3 положителни отговора е необходим интердисциплинарен подход, насърчаване на намаляване, спиране на пиенето и системно проследяване на чернодробната функция (чернодробни ензими и серумен албумин) и на феталния растеж.

Източник: Puls.bg